Jako malé ovečky vypadají bedlington teriéři. Jsou to je aktivní, mrštní i tvrdohlaví psi. A že by jim kousnutí bylo cizí, tak to to rozhodně ne. „Dobrou zprávou však je, že díky specifickému typu srsti jsou ideální pro majitele náchylné k alergiím,“ píše například web Animal-World.

Bergamský ovčák má zase nápadně plstnatou srst. Plemeno je zajímavé i tím, že se objevuje na kresbách starých i dva tisíce let. „Jsou to bystří, loajální, milující a trénovatelní psi. S klidnou ostražitostí hlídají své blízké,“ uvádí k tomuto plemenu web Amerického klubu chovatelů.

Československý vlčák
Vynikají v lovu i hlídání svých pánů. Česko se pyšní sedmi národními plemeny psů

Çatalburunský pes (turecký ohař) má nápadný, dvojitý čenich. Ale o co zvláštnější, o to citlivější jeho nos je. Nejen pro to ho v Turecku využívají ke stopování. Jde však o tak vzácné plemeno, že ho lze najít až na výjimky právě jen v zemi na pomezí Evropy a Asie.

Do topky kuriozních psů lze směle zařadit i čínského chocholatého psa. Jak uvádí internetová encyklopedie Wikipedia, je to čilý společenský pes, který existuje ve dvou varietách: naháč a labutěnka. Zatímco naháč je charakteristický svou chocholku na hlavě, labutěnka je celá obrostlá závojovitou srstí.

Mnohonásobně větší je pak neapolský mastin. Toto plemeno se vyznačuje vrásčitým tělem a vrásy se nevyhýbají ani obličeji.

Dalmatin
Máte doma šampiona? Přehled TOP10 nejrychlejších psích plemen překvapí

Bruselský grifonek díky svému vzezření není úplně typickým psem, kterého si na první pohled zamilujete. Přesto je to velmi společenský, živý, ostražitý, zvědavý a pozorný společník. 

Jako mop pak vypadá komondor, který má dlouhou, hustou a provázkovitou bílou srst. Původem je zřejmě z Maďarska, kde je ostatně poměrně běžný. Internetová encyklopedie Wikipedia uvádí zajímavost, že mnoho komondorů bylo zabito během druhé světové války. Údajně proto, že vojáci museli psa zastřelit, aby se dostali do statku, který hlídal.