Krmíme nepravidelně

Mnoho majitelů krmí své psy, kdy se to časově hodí jim. Pes má však rád pravidelnost, která mu dodává mu pocit jistoty. Pravidelnost byste u psa měli dodržovat i v krmení. Nejlepší je psovi podávat krmení po prvním venčení. Případně jídlo rozdělit na ráno a večer. Snažte se vždy krmit ve stejnou dobu. Vždy je ale důležité nechat pejska před jídlem a po jídle minimálně půl hodiny odpočinout.

Blanenský psí útulek funguje přes dvacet let. Za tu dobu jeho branou prošlo 1628 psů. Od roku 2008 městské zařízení vede Jarmila Jurová.
Pořídit si psa? Závazek na celý jeho život, říká vedoucí blanenského útulku

Psa krmte ideálně dvakrát denně, aby měl přísun jídla v menších dávkách. Částečně tím zabráníte hltání, i když u některých jedinců je to takřka nadlidský úkon. V neposlední řadě dopřejte svému pejskovi po jídle odpočinek, aby mohl potravu v klidu strávit a všechny živiny z jídla se dobře uložily. Předejdete tak i možnosti torze žaludku, která je především u starších a větších psů velmi častou příčinou úmrtí.

Podřizujeme se psovi

Na trhu je k dostání množství velmi nekvalitního krmiva, která nemají odpovídající složení pro dobré zdraví psa. Jsou často doplněná o různá dochucovadla, aby psům více chutnala. Tyto nezdravé přísady ale škodí zažívání, i když je psi mají rádi. Ideální je dávat jim granule, které neobsahují žádnou sóju či dochucovadla. Vhodné jsou i granule lisované za studena.

„Vždy čtěte složení na zadní straně obalu. Pro velké nežravce můžete pro větší chutnost ke granulím přidat trochu konzervy nebo omáčky pro psy. V takovém případě ovšem pozor na dodržení velikosti krmné dávky. Nezdravé je též pejska krmit „lidskou potravou“.

Koronavirová pandemie dopadá i na psychiku čtyřnohých mazlíčků
Psi jsou schopni rozpoznat různé jazyky i smyšlená slova, tvrdí nová studie

Častým příkladem jsou například uzeniny.  Takový páreček a salámek pejsek sice miluje, ale je plný soli a tuku (a často i konzervantů) a zvířecímu žaludku rozhodně neudělá dobře. „Vždy psům dávejte kvalitní pamlsky určené pouze pro ně. Ani pamlsky pro psy by neměly obsahovat cukr, lepek, masové separáty a podobně,“ říká odborník na výživu psů Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

Krmíme „od stolu“

Psi dokážou svým prosebným pohledem majitele často zmanipulovat, a přistane jim tak nějaká dobrota „od stolu“. Být přísný se ale v tomto ohledu vyplatí. „Jednak jídlo, které jíme my, není pro pejska dobré z výživového hlediska, protože soli a dochucovadla mohou špatně působit na ledviny a žaludek. Jednak to není vhodné ani z výchovného hlediska.

Pejsek bude mít pak tendence ještě více žebrat. Například i u cizích lidí, kteří zrovna jedí, bude mít pocit, že kdykoliv se smutně podívá nebo zakňučí, dostane, „co chce“. Jsou i takové případy, že pejsek si tak zvykne dostávat od stolu, že když mu jednou někdo nedá, začne hystericky štěkat a výt,“ doplnil Švihálek a doporučil nedávat psovi jídlo ve stejnou dobu, kdy jíme my. Tedy nechat psa vždy počkat, až jako vůdci smečky dojíme.