Nerodilo se lehce. Sklípek ve Františkánských zahradách kysele čpí a připomíná tím všechny těžkosti procesu, při kterém vzniká víno. Právě tady vinohradník mlel révu, lisoval ji, hlídal a stáčel z kalů, aby bylo víno „vypráskané". „Není to lehká práce, což vidíte na tom, jak je náš vinohradník hubený," směje se vinař Marcel Čadílek. K veselí má důvod. V rukách potěžkává orosenou láhev bílého Kadaňského vína, ve které se skrývá to nejlepší.
„Ve víně je sladkost a chuť regionu. Má výrazné aromatické látky s kořenitou vůní s dozvuky citrusových plodů. Jsem spokojený," říká Marcel Čadílek, díky jehož znalostem a umu získalo Kadaňské víno svou chuť. „Kyselinka je hezky šťavnatá - mladá, svěží. Není to utahané víno z jihu, je to živoučké," prozrazuje o jeho charakteru.
Kadaň má poprvé své víno, které může prodávat. Bílé víno v polosladkém provedení zaplní 1500 lahví, přičemž prvních 500 si odvezou návštěvníci tradičního Svatováclavského vinobraní, které ve Františkánských zahradách uspořádají už tuto sobotu. Jedna láhev vyjde na 190 korun.
V těchto dnech vinaři plní lahve Kadaňským vínem a čekají, až dorazí etikety, aby jimi polepili láhve. Navrhla je kadaňská umělkyně Jitka Gavendová.
První vzorky Kadaňského vína už okoštovali kadaňští radní a poté i návštěvníci Vinařských Litoměřic, kde si ho zvlášť vyžádali, a také Roudnického koštu. „Víno chutnal také americký velvyslanec, když tu byl na návštěvě a byl z něho nadšený," říká starosta Kadaně Jiří Kulhánek. Sám je s ním spokojený, protože obsahuje chutnou odrůdu Kerner, kterou s úspěchem pěstuje březenský vinař a vinohradník Karel Němeček.
Kerner zatím tvoří podstatu Kadaňského vína, zatímco kadaňská Malverina, která roste ve Svatováclavské vinici v Kadani, zhruba pětinu. Představou Kadaňských ovšem je, že se tyto poměry promění, jakmile přikoupí ke dvěma městským vinicím další pozemky ve viničních tratích a ty začnou plodit dost révy.
Kadaň měla i dříve své víno. Bylo ho ale méně - ročně jen 200 lahví, které sloužily k prezentaci města na výstavách a veletrzích. Město ho nemohlo prodávat, protože nevlastní licenci. Tento problém vyřešila smlouva s vinařem, který zajistil potřebná povolení a ovládá moderní technologie, díky kterým umí vtisknout vínu jedinečný charakter. Nestačí totiž mít jen dobrou odrůdu vína.
Kadaňské víno bude po Svatováclavském vinobraní k zakoupení také v Hradní vinotéce, v infocentru ve Švermově ulici a ve Františkánském klášteře.