Varani dorůstají velikosti až 150 centimetrů, ve volné přírodě se vyskytují v Africe podél jižního okraje Savany. Samci a samice se vyhledávají jen v době páření, mohou se však chovat i v párech. V přírodě se živí hmyzem a obratlovci. Pohlavně dospívají ve 3 - 5 letech života.

„V budoucnu se bude druhová skladba terarijních zvířat nadále rozrůstat. Rádi bychom získali další návštěvnicky atraktivní druhy velkých ještěrů," uvedla ředitelka zooparku Iveta Rabasová.