„Dnes mi přišlo, že je tam více lidí než zvířat. Fronta jak na lístky, tak u stánku s občerstvením. Prostě nával,“ popsala Mostečanka Klára Traxmandlová. Frontě u pokladny se naopak vyhnuli ti, kteří si vstupenku koupili on-line. 

Miroslav Slavík z Kladenska se zase podivil, že lidé rezignovali na jakékoli dodržování rozestupů a nošení respirátorů. „Ta zvířata se umí chovat, ale návštěvníci ne. Snad pět procent, a to ještě přeháním, se chovalo, jak mělo,“ zhodnotil.

Maximální kapacita zooparku je za současných opatření stanovena na tři tisíce návštěvníků. Tolik vstupenek bylo v sobotu prodáno už před čtvrtou hodinou odpolední. Lidé, kteří nemají permanentku nebo si nezajistili on-line vstupenku, tak stáli v dlouhých frontách. „U spodní brány se fronta táhla až k závorám,“ zmínila ředitelka Zooparku Chomutov Věra Fryčová. „Celkem se u nás v sobotu prostřídalo 4190 návštěvníků,“ doplnila.

Mezi vesnicí a lesíkem vede dálnice D7.
FOTO: Ve Všehrdech mají vyrůst dálniční odpočívadla s čerpačkami

Protože lidé nedbali na pravidla, každou hodinu znělo rozhlasové upozornění, aby dodržovali rozestupy. „Těžko jsme v tom ale mohli dělat více. Není možné volat policii, aby návštěvníky ohlídala,“ uvedla ředitelka.

V neděli byla situace o něco klidnější. Kolem páté hodiny odpolední se sice počet prodaných vstupenek blížil třem tisícům, lidé se ale stačili v areálu vyměnit, takže nebylo potřeba vyhlásit stop stav.

Kapacita byla o tomto víkendu naplněná poprvé od 12. dubna, kdy se mohly zoologické zahrady v rámci prvního opatrného rozvolňování otevřít. O předešlém víkendu přišlo vždy dva až dva a půl tisíce lidí, limit tedy nebyl překročen. Ve všedních dnech jsou jejich počty poloviční.

V Jirkově na náměstí opět začaly farmářské trhy. Návštěvníci mohli zakoupit i výrobky z uzených ryb.
OBRAZEM: Moře chutí na jazyku. Do Jirkova přivezli rybí speciality

„Tuto sobotu bylo krásné počasí, rodiny zřejmě vytáhlo sluníčko. Některé jely 60 nebo 100 kilometrů, aby mohly s dětmi zoopark navštívit,“ zmínila Fryčová. „Těší nás, že se k nám lidé vypravili, stejně tak jsme rádi, že nám přinesli peníze, které nám teď chybí. Jen bylo nepříjemné, že se museli tlačit ve frontách. Zvládali to ale statečně,“ doplnila.

Pro další dny má zoopark obecné doporučení, aby lidé více chodili ráno, a návštěvnost se tak rozprostřela do celého dne. Využít ho mohou například rodiny, které zůstávají na krizovém ošetřovném. Den bez front si užijí díky permanentkám a zakoupení vstupenek on-line.