Každý týden míří na test ošetřovatel makaků v chomutovské zoo. Chrání tak sebe i svěřené primáty, kteří patří k nejohroženějším. Každý týden testy absolvují také ošetřovatelé šelem, pand červených, velbloudů i všichni jejich další kolegové, kteří se v Chomutově o zvířata starají. Aby se případná nákaza nešířila mezi zaměstnanci a také aby nedošlo k přenesení zákeřné nemoci na exotická zvířata. V Praze už se to stalo. Gorilí samec Richard, dva lvi a kočky krátkouché. První případy koronaviru u zvířat oznámila v minulých dnech pražská zoologická zahrada. Obavy z přenosu covidu na zvířata mají také zoo v Ústeckém kraji. Dodržují proto přísná hygienická opatření.

„Pravidelně jednou týdně u nás probíhá testování ošetřovatelů i všech dalších zaměstnanců. Toto opatření jsme zavedli právě kvůli minimalizování možností přenosu. Je to jednak ochrana zaměstnanců, aby nedocházelo k přenosu mezi kolektivem. A také díky testům víme, že když jsou ošetřovatelé zdraví, nepřenesou koronavirus na zvířata. Jsme pak klidnější,“ přiblížila hlavní zbraň proti „zavlečení“ koronaviru mezi zvířata ředitelka chomutovské zoo Věra Fryčová. „Právě ochrana zdraví našeho kolektivu, zdraví ošetřovatelů, je nejlepší ochranou i pro zvířata,“ pokračovala Fryčová.

Další dvě zoologické zahrady v kraji zatím netestují preventivně, také ale dbají na minimalizaci nákazy. „Pokud má někdo kontakt s nakaženým, nebo se necítí dobře, zůstává okamžitě doma. Jde pak na test a do oznámení výsledků je stále doma,“ popisuje mluvčí ústecké zoo Matěj Kynšt. Stejné je to i v Děčíně.

Zoo v Ústí nad Labem musí být kvůli opatřením proti šíření koronaviru uzavřena.
Zoologické zahrady v kraji žádají o pomoc, stát jim poslal drobné

Zoo dodržují i další přísná opatření. Chovatelé pracují ve střídavém režimu, aby jich v areálu najednou bylo vždy co nejméně, nepotkávají se. Nosí respirátory a další ochranné pomůcky, používá se dezinfekce, co nejvíce je omezen kontakt se zvířaty.

Mezi personálem už koronavirus zaznamenali v Děčíně, Ústí i Chomutově, tam byla nakažena za celou dobu koronakrize pouze jedna ošetřovatelka.

Nejpřísnější jsou opatření u chovů šelem a primátů, na které byl doposud ve světě přenos prokázán. Nákazu koronavirem potvrdila v minulých dnech také pražská zoo. Nakazila se tam právě opice a šelmy, testy prokázaly covid-19 u gorilího samce Richarda, dvou lvů, následně také u koček krátkouchých. Jejich příznaky byly mírné, projevovaly se u lvů rýmou a pokašláváním, u gorily únavou a nechutenstvím.

Zima v ústecké zoologické zahradě
FOTO: Zima v ústecké zoo svědčí hlavně tučňákům, pandám a sibiřským rosomákům

Nakaženým zvířatům se už podle jejich ošetřovatelů daří lépe, veterinář jim naordinoval podpůrnou léčbu. Gorilímu samci se už vrátil apetit. „Stav obou lvů i Richarda se od pátku zlepšil. Richard už konzumuje svou krmnou dávku a jako obvykle bere jídlo ostatním gorilám,“ informoval ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Testy na přítomnost koronaviru se u zvířat dělají až když mají nějaké příznaky, nebo podle chovatelů „nejsou ve své kůži“. To byl také případ z pražské zoo, preventivně se zatím netestuje. Vzorky se odebírají z krve nebo trusu zvířat.

V Ústeckém kraji zatím nebyl zaznamenán ani jeden případ covidu-19 u zvířat, zoologickým zahradám se prozatím úspěšně daří je chránit před nákazou. „U žádného zvířete jsme dosud nepozorovali žádné příznaky. Zvířata jsou po celou dobu pod odbornou chovatelskou a veterinární péčí,“ uvedl Matěj Kynšt ze Zoo Ústí nad Labem. „Zvířata máme bez potíží,“ potvrdila také Věra Fryčová z Chomutova. Ani v Děčíně žádné příznaky koronaviru u zvířat nezaznamenali.

Ředitel Dušan Usvald, prozatimně pověřený vedením ústecké zoologické zahrady
Šéf ústecké zoo: Nemohu slibovat, ale doufám, že se do Ústí orangutani vrátí

Zoologické zahrady jsou už řadu měsíců pro veřejnost uzavřené, všechny se potýkají s finančními propady. Navíc vidina brzkého znovuotevření se vzdaluje, peníze ze vstupného budou proto chybět ještě více. „Zaznamenali jsme v loňském roce propad o tři miliony korun. Od magistrátu jsme dostali kompenzaci 1,9 milionu korun,” vyčíslil ztráty zoo v krajském městě Matěj Kynšt. Přišlo tam o 50 tisíc lidí méně.

„V roce 2020 jsme měli tržby nižší o 4 miliony. Další uzavření pro nás bohužel znamená další propady příjmů,“ uvedla ředitelka chomutovské zahrady Věra Fryčová.

Děčínská zoo přišla loni o více než 30 tisíc návštěvníků a ztráty se šplhaly až k 1,5 milionu. Díky zvýšeným prodejům v e-shopu a většímu zájmu o „adopce“ zvířat se v Děčíně loni ztrátu podařilo víceméně dohnat. I tam se ale s obavami dívají do roku letošního, žádného návštěvníka zatím nemohli přivítat. Doposud zahrady v celé České republice odhadují ztráty na 180 milionů korun.