Do programu, vedeného odborníky z Vysoké školy chemicko-technologické, se po celý týden zapojují nejen školáci, ale také zvídavá veřejnost. V neděli bude zakončen rozebíráním milíře a roztloukáním dřevěného uhlí, a to od 14 hodin.
Tradiční zařízení na výrobu dřevěného uhlí si měli školáci možnost postavit spolu s odborníky už v pondělí, den nato ho také zapálili. Podíleli se i na chemických pokusech. Například si vyzkoušeli, jak dokáže aktivní uhlí vázat barviva, jedy a plyny, když s pomocí živočišného uhlí a jednoduchého filtru přeměnili populární coca-colu na fádní sladkou vodu.
Dozvěděli se také více o tom, jak se v minulosti zpracovávalo železo a jiné suroviny a materiály. „Je to až neskutečné, že na konci školního roku děti sedí a hltají informace o karbonizaci, milíři a dávných technologiích," řekla správkyně skanzenu Hana Zvalová. Autorka nápadu, jak přiblížit žákům druhého stupně základních škol chemii, vyzdvihla ochotu odborníků. „Přijeli špičkoví specialisté z pražské Vysoké školy chemicko-technologické, mladí inženýři i vědci, kteří osvětlí dětem a veřejnosti, jak se vyrábělo železo, jak se tavil hliník, jak se stavěly domácí pece," popsala Zvalová.
Milíř na dřevěné uhlí, který postavily samy děti, bude sice v neděli rozebrán, ve skanzenu ale zůstane jeho maketa.
O milíři…Milíř se pro výrobu dřevěného uhlí používal od starověku. Je to velká hranice dřeva, zvenku utěsněná hlínou. Zajišťuje pomalé hoření při relativně vysoké vlhkosti a s minimálním přístupem vzduchu. Uvnitř milíře se karbonizuje dřevo. Ze 100 kilogramů dřeva je tímto způsobem možné získat asi 20 kilogramů dřevěného uhlí.