Informoval o tom náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD). „Výpověď z koaliční smlouvy jsem předal panu hejtmanovi. My v těchto věcech spolu komunikujeme hodně, jednání o změně koaliční smlouvy vedeme od listopadu loňského roku," uvedl na dotaz novinářů na pondělním zasedání krajských zastupitelů Klika.

Dosavadní koalici na kraji tvoří KSČM, ČSSD a SPD-SPO. "Některé věci v koaliční smlouvě nejsme schopni garantovat. Náš požadavek je změna kompetencí u některých gescí v radě. Je to vyloženě o jedincích, nikoli o celých politických subjektech. U nás v klubu je stoprocentní jednota,“ uvedl Klika s tím, že ČSSD chce na základě zpracovaného personálního auditu zefektivnit činnost samotného krajského úřadu.

Výpověď koaliční smlouvyZdroj: reprofoto

Reorganizace odborů včetně organizační struktury krajského úřadu, změna kompetencí v radě kraje či zúžení počtu úředníků. To jsou jen některé požadavky, které podle hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM) sociální demokraté požadují. 

"Jsou momenty, kdy se někdy s koaličním partnerem na něčem nedomluvíte a tady k té situaci došlo. Myslím si, že je prostor pro další jednání a vypovězení koaliční smlouvy ještě neznamená, že končí činnost zastupitelstva. Věřím, že se k jednání vrátíme, není to nepřekonatelný problém," reagoval Bubeníček.  

Dopravní značky. Ilustrační foto.
Dopravní značení v Ústí ničí vandalové i řidiči. Náhrada stojí milion ročně

"Některým záležitostem, které dávají sociální demokraté na stůl, rozumím. Politika je o konsenzu, nikoli o bouchnutí dveřma. Pokud jste v opozici, tak jste velbloud v poušti, nedokážete vůbec nic. Politika je o tom zůstat v koalici a prosazovat své názory, které jsou prospěšné pro kraj a oblast, ve které žijete. A to se snažím dělat," doplnil náměstek hejtmana za SPD + SPO Petr Šmíd.