V rámci skupinových dobrovolnických aktivit se ve středu pomáhalo Dětskému domovu v Mašťově či občanskému sdružení RADKA v Kadani.

Samé ženy…

Vítanou pomoc si tradičně pochvalovali v Dětském domově v Mašťově. „Sice jsme počítali s tím, že dojde na zednické a různé údržbářské práce, ale je hezky a navíc přijely, až na jednu výjimku, samé ženy. Proto jsme se pustili do jarní úpravy zeleně, odstraňování náletových dřevin, shrabání listí a podobně. Máme rozsáhlý areál a jeho údržba je takový jeden veliký nekonečný příběh. Jsme proto rádi, že k nám zaměstnanci Skupiny ČEZ letos opět zavítali na dobrovolnický den. Kdyby jezdili častěji, nebyli bychom vůbec proti," kvitoval pomoc Zdeněk Šimek, ředitel domova. Jak se všichni dobrovolníci shodli, v Mašťově přitom nebyl ani jeden z nich poprvé, jsou rádi, když mohou pomoci. Zvláště pak dětem, jimž dětský domov nahrazuje pravé rodiny.

Pomohli s hřišti

Dobrovolníci, které přivítala kadaňská RADKA, měli po několika deštivých obdobích za sebou konečně možnost, pomáhat venku. Třeba osvědčená dvojice, která si v Radce vyzkoušela už mnohé od výroby keramických dárků až po mytí oken Monika Dědková z Elektráren Prunéřov a Vanda Dvorská z Elektrárny Tušimice, se proto letos mohla věnovat čištění a následné sestavě hracích prvků pro dětské hřiště u ZŠ, MŠ a jeslí Raduška.

Muži pak například sestavovali velký vodní mlýn a všichni společně ještě stavěli indiánské teepee.

„Dobrovolníci z ČEZ k nám jezdí od začátku a vždy se pro ně najde spousta práce. Pravda, většinou byli zavření v budově, protože nám nepřálo počasí. Letos to ale vyšlo, a mohli být venku. Pomohli nám po zimě zprovoznit tři venkovní hřiště, na která instalovali různé hrací prvky, trampolínu, teepee a podobně," uvedla s díky za pomoc Hana Vodrážková, ředitelka občanského sdružení Radka.

Ota Schnepp