„O záchraně lázní jsem se dozvěděl v dubnu. Když jsem zjistil, že město vyzývá občany aby se k záchraně vyjádřili, tak jsem se zapojil," usmívá se Tomáš Jindra (na snímku dole) při našem setkání v jedné z útulných kaváren v Chomutově. Od května čas pokročil, město vyhodnotilo návrhy a ustavilo novou organizaci, která se mimo jiného bude oživením starých lázní zabývat. „Rozhodujícím faktorem při plánování nového využití lázní pro mě bylo to, že to musí být něco opravdu originálního, něco co u nás ještě není, něco co zatraktivní Chomutov," popsal své myšlenkové pochody Jindra. Když došel k závěru, že by to mohla být umělá vlna, začal surfovat po internetu. „Zjistil jsem, že indor surfing u nás moc známý není, ale ve světě se každý měsíc otvírá nový surf park a po shlédnutí několika videí jsem měl jasno," přiblížil další kroky Jindra. Na facebooku vytvořil stránky, aby zjistil, jakou bude mít jeho plán odezvu u veřejnosti a když jeho nápad zaujal přes šest set lidí, rozhodl se pro další kroky. Jako vystudovaný strojař s perfektní znalostí angličtiny neváhal oslovit téměř všechny světové výrobce. „Po překonání počáteční nedůvěry se mnou většina z nich začala komunikovat. Reakce byly různé, například Američany zajímali hlavně peníze," smál se Jindra. Ve světě je mnoho forem, které se umělé vlně věnují a každá má svůj unikátní patentovaný způsob.

Nejrozšířenějším způsobem surfování v bazénu je na proudu vody. Funguje to tak, že se surfuje proti proudu vody většinou na nakloněné rovině. Existují však ještě nejméně další tři způsoby výroby vlny. „Já bych chtěl v Chomutově zrealizovat surfování na proudu vody," uvedl Jindra. Tenhle způsob považuje za základní možnost surfování. „Já tomu říkám dětská vlna. Jsou mnohem náročnější a složitější možnosti, ale tohle by umožňovalo surfování i úplným začátečníkům," vysvětlil autor nápadu. Několika výrobcům proto poslal základní rozměry lázní a bazénu a požádal je o vypracování originálního projektu, který zatím nikde jinde ve světě není. U nás ještě nikdo nic takového neudělal. „Výjimkou je Brandýs nad Labem, kde se přes překážku na řece pouští voda a ta dělá přírodní vlnu., popsal zdejší surfování Jindra. Jak vzápětí dodal, vývoj jde rychle kupředu a tak se za několik měsíců může objevit něco nového.

S nápadem vybudovat v objektu starých lázní v Chomutově surf arénu přišel Tomáš Jindra (na snímku).

Projekt uvažuje také o možnosti využívat po část dne bazén k plavání. „Musela by se však provést úprava dna a snížit hladina, protože bazén se zde dá upustit jen asi o 60 centimetrů. Pak by to šlo," uvedl autor nápadu. V současné době zpracovávají řešení tři zahraniční firmy a pak se ukáže, který návrh by byl pro lázně ideální. Náklady na vybudování surf arény se dají v této chvíli těžko odhadnout. Jen vybudování umělé vlny v prostoru brouzdaliště by přišlo asi na 15 milionů korun. Hodina surfování by mohla přijít návštěvníky přibližně na 300 korun. To by podle Jindry sice zajistilo asi desetkrát vyšší příjem než byl z bazénu, ale určitě by to nezajistilo ekonomickou návratnost projektu.

Vedle vlny by chtěl Jindra v areálu lázní vybudovat lezeckou stěnu. „Stávající budova je dost prosklená a dochází k velkým tepelným ztrátám. Lezecká stěna by je mohla snížit. Nahradila by část těchto ploch," vysvětlil autor nápadu. Upozorňuje tak na energetickou náročnost budovy. „Pokud město záměr zrealizuje, bylo by dobré vybudovat na střeše solární elektrárnu a zajistit z části energetickou soběstačnost," navrhuje Jindra. Jak to všechno dopadne ukáže čas. Více na facebooku Wavehouse Chomutov.