Obyvatelé Ústeckého a Libereckého kraje za dodání tisíce litrů pitné vody zaplatí 59,33 koruny a za odvedení a vyčištění stejného množství vody 53,12 koruny, dohromady je vyjde vodné a stočné na 112,45 koruny za jeden metr krychlový vody. Letos platí 104,77 koruny.

Největší dodavatel pitné vody na severu Čech zdůvodňuje zdražení růstem nákladů a vstupních komodit včetně oprav vodárenské infrastruktury. "Index cen stavebních prací překročil v posledním období 7 %; ceny energií, pohonných hmot a materiálu k úpravě vody rostou dvouciferným procentem. Sledujeme-li meziroční růst těchto položek, je navýšení cen o 7,3 % mnohem mírnější, než se dalo předpokládat. Je pravděpodobné, že nedosáhne ani růstu inflace na konci tohoto roku,“ uvedl mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Mario Böhme. 

Od Nového roku si lidé na severu Čech připlatí také za teplo, například děčínská teplárenská společnost oznámí ceny pro příští rok na začátku prosince. Její klienti musí kvůli rostoucím cenám plynu, který používá k ohřeovu vody, počítat s výrazným zdražením.