Téměř rok se oddaluje hlavní líčení s jirkovským zastupitelem Josefem Šebkem, který čelí obvinění z napadení strážníka. Původně měl soud proběhnout loni v prosinci, poté letos v lednu a nakonec ho soudce naplánoval na 3. října. Konalo by se těsně před volbami, do nichž jde zastupitel coby lídr Strany svobodných občanů. Ani to se ale neuskuteční. Na žádost Šebkova právního zástupce se líčení odkládá na později.

Jirkovský zastupitel Josef Šebek (Strana svobodných občanů)Zdroj: archiv Josefa Šebka„Hlavní líčení bylo přeloženo na jiný termín z důvodu kolize jednání a nadměrného pracovního vytížení obhájce,“ informovala místopředsedkyně Okresního soudu v Chomutově Lenka Chalupová s tím, že advokát obdržel ve stejný termín předvolání k jinému případu u soudu v Praze. O přeložení požádal obhájce už podruhé, ve třetím případě k němu došlo proto, že si případ přebíral nový soudce.

„Zase to nebude?“ překvapeně zareagoval Josef Šebek, když se ho Chomutovský deník telefonicky dotázal. K případu se nechtěl vyjadřovat jinak než ústně, proto souhlasil s páteční schůzkou v redakci. Nakonec ale odmítl mediálně hojně propíranou kauzu více komentovat.

„Já vám nemám vůbec odpovídat. Mám vám říct a budu citovat: Nechci ovlivnit vaše čtenáře, neboť tato kauza je hodně sledovaná, a pokud máte nějaké otázky, máte mi je poslat písemně. Toť vše,“ sdělil zastupitel.

Muzeum čs. opevnění Na Kočičáku v rámci projektu „Na Kočičáku to žije 1938-2018“ ukázalo široké veřejnosti Všeobecnou mobilisaci. Zájem byl během celého dne veliký a podle odhadů organizátorů čítal více jak 500 návštěvníků.
OBRAZEM: Chvíle hrdosti a zmaru prožili znovu. Na Kočičáku proběhla mobilizace

Josef Šebek je pod drobnohledem justice, protože byl obžalován z násilí proti úřední osobě. Podle obžaloby měl pokousat městského policistu.

Incident se odehrál v červenci 2016. Jak popsal Blesk, jirkovský zastupitel tehdy doprovázel skupinu dětí ze soukromého příměstského tábora na výletě do Chomutova. V parku za bývalými lázněmi prý děti vyděsili větší kluci, kteří si hráli na policisty, měli uniformy a pistoli. Tehdy Šebek přivolal strážníky. Když dorazili, údajně do jednoho mladistvého strčil a strážníci poté zakročili proti němu.

Zastupitel tvrdí, že nekousal

Že by však zastupitel strážníka pokousal, odmítá. „Já ho nekousl,“ prohlásil v redakci. „On psal, že jsem ho pokousal, ale u doktora našli (ranku) jen pět milimetrů. Nekousl jsem ho,“ tvrdí.

Justice však byla jiného mínění. Samosoudce chomutovského okresního soudu před rokem vydal trestní příkaz a komunálního politika podmíněně odsoudil. Trestní příkaz se vydává tehdy, když je skutkový stav prokázán opatřenými důkazy. Josef Šebek ale podal rozpor, čímž se trestní příkaz zrušil, a proto se bude rozhodovat v hlavním líčení. To je naplánováno na začátek listopadu.

Sbor dobrovolných hasičů z Chomutova uspořádal  tradiční závod, který pořádá každým rokem. Letos se závod konal poprvé na bývalém letním stadionu v centru města.
OBRAZEM: Chomutovští dobrovolní hasiči připravili zábavu pro děti

Alexandr Peteřík (ANO 2011)Zdroj: ANO 2011Dalším kandidátem, který má vroubek, je Alexandr Peteřík z jirkovského ANO 2011. Společnosti Demontex CV, jíž je jednatelem a jediným vlastníkem, uložila Česká inspekce životního prostředí pokutu ve výši čtyři sta tisíc korun za to, že při opravách silnic nelegálně použila odpad.

Ten je obsažený na celkem patnáctikilometrovém úseku místních komunikací v Orasíně a okolí. Společnost se proti sankci odvolala, ministerstvo životního prostředí ale odvolání zamítlo a sankci potvrdilo v plném rozsahu.

"Skleněné cesty" se táhnou v délce patnácti kilometrů. Na opravu bolebořská společnost použila hutní strusku.
"Skleněné cesty" se táhnou patnáct kilometrů. Firma na opravu použila odpad