Nejdříve Chomutovany zarážel nepraktický vzhled nové zastávky na sídlišti Zahradní. Obávali se, že jakmile přijdou plískanice, vysoko umístěné oblé střechy je dobře neochrání. Nakonec tam nejsou střechy žádné. Dodavatel je demontoval, a kdy přijdou zpět zatím není jasné. Zastávka je přitom silně frekventovaná, využívají ji obyvatelé sídlišť Zahradní i Písečná.


„Je to snad tři dny, kdy jsem koukala, jak to rozebírají. Stojí to tu od léta a zrovna když je počasí nejhorší, seberou nám střechu. Je to docela legrace," komentovala Jana Broumovská, když tam včera odpoledne čekala na autobus.


Novou zastávku, která bude ve výsledku stát skoro půl druhého milionu korun, město nechává budovat v rámci rozsáhlé revitalizace bývalého Kulturního a společenského střediska a jeho okolí. Rozebraná byla, protože ji magistrát reklamuje u dodavatele stavby – litoměřické společnosti Gardenline s. r. o. Neprošla totiž zátopovou zkouškou.


Dodavatel se snažil najít chybu a dospěl k tomu, že byla přítomna od samého začátku. „Když jsme stavbu dokončili, zjistili jsme, že z ní špatně odtéká voda a pátrali po tom, proč se to děje. Nakonec jsme došli k závěru, že je v projektu, které dodalo město, chybný výpočet," uvedl výrobní ředitel společnosti Lukáš Krulich. „Tvrdí to náš subdodavatel, který si dokonce nechal vypracovat posudek od soudního znalce," doplnil.


Na městě teď bude, aby nechalo vypracovat posudek, který má tvrzení protistrany prověřit. „Necháváme udělat posudek a pokud se ukáže, že byla chyba už v projektu, pak se budeme muset obrátit na projektanta, který ho pro město dělal," informoval mluvčí Chomutova Jan Rödling.

Jak ale dodal v tuto chvíli, není jasné, kdy bude známý závěr, natož alespoň přibližná doba, kdy by zastávka mohla být opět přikrytá.


„Nikdo teď neumí říct, kdy to skončí. Chápeme, že je to pro občany nepříjemné, ale stále je lepší, když na ně bude pršet, než když jim na hlavu spadne střecha," uvedl výrobní ředitel společnosti Gardenline.

Zastávku mají podle projektu krýt čtyři oblé střechy spojené po dvou. Součástí bude boční stěna, chránící proti nepřízni počasí, a do objektu bude vestavěna trafika. Stavební etapa, která zahrnuje i výstavbu zastávky, byla původně plánována do konce tohoto roku.


Celkem je revitalizace KaSSu a okolí rozvržena do čtyř etap. Tato je druhá v pořadí.