Přestože většinu července hlásila koupaliště, že mají slabou návštěvnost a počasí nahrávalo spíše toulkám po památkách, na zámcích na Chomutovsku se to nijak zvlášť neprojevilo. Počty návštěvníků jsou naopak stále poznamenané epidemií, která hlavní sezónu posunula skoro o dva měsíce. Díky novinkám v expozicích se ale lidé začínají vracet.

„Od poloviny března skoro do konce května jsme museli odmítnout 38 německých autobusů, což je zhruba 1 500 návštěvníků,“ konstatoval ředitel zámku v Klášterci nad Ohří Petr Hybner. Loni na zámek do konce července zavítalo přes sedm a půl tisíce lidí, letos něco přes šest tisíc.

„Lidé už si k nám ale cestu našli. Navštěvovaná je nová expozice Středověk a útrpné právo a výstava rekvizit z filmových studií Hollywoodu. Stabilně je ale stále nejnavštěvovanější expozice porcelánu, za kterou jezdí hodně německých zájezdů,“ doplnil.

Na Studenském náměstí v Kadani,se uskutečnilo setkání a ochutnávka čajových nadšenců.
Čaje a stará bojová umění: Festival v Kadani nabídl to nejlepší z Dálného východ

Klášterecký zámek běžně nabízí tři prohlídkové okruhy. Tím hlavním je porcelánový, který dokumentuje více než dvousetletou historii výroby porcelánu v Česku, dále pohádkový okruh a atraktivit. K tomu se letos přidal speciální okruh, který zahrnuje prohlídku Thunské hrobky, kostela Nejsvětější Trojice a kostela Panny Marie Utěšitelky na hřbitově.

Hlouběji než v Klášterci nad Ohří se propadla návštěvnost na zámku Červený Hrádek, který má statistiku zatím k poslednímu červnu. „Letos přišlo 283 návštěvníků, loni za stejné období 1 372,“ informoval pracovník recepce Martin Vaněk. „Udělal to koronavirus. Když přišlo rozvolnění, chvíli trvalo, než si lidé zase zvykli chodit. Až teď v červenci je vidět, že se vracejí,“ doplnil. 

Letecký pohled na Zámek Červený Hrádek u Jirkova v době svítání.Zdroj: Deník / Roman Dušek

Podle Hany Zvalové, která je kurátorkou sbírkových předmětů a zodpovídá za expozice, je lákají novinky v prohlídkovém okruhu. „Jsou tři. Zámecká jídelna je obohacená o názornou ukázku toho, jak se dříve stolovalo. Baví nejen ženy, ale i muže, dětem říkáme, ať schválně počítají, kolik měli chodů,“ uvedla Zvalová k první z nich.

„Další novinkou je vybavení Červeného hudebního salonku, jsou v něm dva vzácné hudební nástroje z 19. století, a to klavír a harmonium. Další nám stále přibývají díky zápůjčce. A třetí je myslivost, protože Červený Hrádek byl panstvím s rozsáhlými lesy. Na té stále ještě pracujeme,“ dodala.

Protože Zvalová sama i provádí, má přehled, z jakých končin návštěvníci přijíždějí. „Bývají z Chomutovska, Mostu a blízkého okolí. Ale jezdí i ze vzdálenějších končin. Z Beskyd přijeli například i bývalí zaměstnanci léčebny dlouhodobě nemocných, která kdysi na zámku Červený Hrádek bývala,“ podotkla. „Prohlídky se snažíme dělat jinak než stylem 'vpravo vidíte, vlevo vidíte'. Lidé dnes nejsou zvědaví na sumáře dat a informací, ty si můžou najít na internetu. Snažíme se doprovázet vše příběhem a zajímavým podíváním a máme na to příznivé ohlasy,“ dodala.

Ani tropické počasí neodradilo spoustu nadšenců si poslechnout dobrou hudbu ve Spořicích.
OBRAZEM: Hudba lákala do Spořic i přes tropické počasí