Třiadvacetileté kamarádky Johanka Šejnová a Bea Kovářová otevřely před rokem a půl vegetariánské bistro Sense, první nejen v Chomutově, ale i v celém okrese. Stal se jejich životní vášní. Deníku se svěřily, co je vedlo k jinému životnímu stylu a jak se jim podařilo rozjet úspěšný podnik.

Když jste si otevřely bistro, bylo vám jen něco málo přes dvacet. To je docela nízký věk pro začátek podnikání. Navíc jste se rozhodly pro vegetariánské bistro, které určitě láká mnohem méně než třeba pizzerie. Nebály jste se všech těch rizik?
Kovářová: Risk to určitě byl, ale my měly velkou víru, že si k nám zákazníci cestu najdou. Přece jen tu byla díra na trhu. A od začátku jsme šly do toho s tím, že nechceme vydělávat miliony, ale dělat to, co nás baví.
Šejnová: Byl to náš sen a dáváme tomu všechno. Celé dny vaříme, pečeme, šleháme krémy, zkoušíme pořád něco nového. V práci jsme šest dní v týdnu, od rána do večera, ale nás to baví. Chceme se starat o zákazníky, ukazovat jim nové chuti.

Jak vás Chomutované přijali, našli si k vám cestu rychle?
Šejnová: Ze začátku to byl velký boom, protože jsme široko daleko jediní. Nejbližší podobný podnik je až v Teplicích. Ten prvotní zájem samozřejmě časem opadl, ale pravidelná klientela si k nám cestu našla.

Ilustrační foto.
Už teď to voní. V Droužkovicích chtějí postavit pec na chleba

Kolik zákazníků denně přijde?
Kovářová: Těžko přesně říct. Nejvíc chodí lidé na obědy a pak na kávu a dezert. Teď u nás obědvá tak třicet lidí každý den, dohromady přijde asi padesát.

To jsou všechno vegani nebo vegetariáni?
Šejnová: Těch je podle mého odhadu jen asi deset procent. Zbytek jsou lidé, kteří se chtějí stravovat zdravě. Protože kromě toho, že je naše jídlo veganské/vegetariánské, snažíme se ho vařit z čerstvých potravin, aby bylo nutričně vyvážené. Chceme rozšířit nabídku i o fitness pokrmy.

A co masožravci, běžní lidé, kteří vyrostli na svíčkové a řízcích. Ti k vám chodí taky?
Kovářová: My jsme si všimly, že obzvlášť v Chomutově je dost lidí, kteří nálepkují. Přečtou si že jsme vegetariánské bistro a šanci nám nedají, mají předsudky. Ale když se sami rozhodnou, že chtějí zkusit něco nového, odcházejí spokojeni.
Šejnová: Taky záleží, co zrovna nabízíme. Když děláme burgery, jsou hned pryč, protože je to pro ně mnohem představitelnější než nějaké curry, protože řadu surovin, jako je tofu, hummus, tahini prostě neznají. Obecně máme zkušenost, že zdravá alternativa nezdravých jídel láká nejvíce.

Chomutovské maminky cvičí s kočárky
V Chomutově pořádají cvičení pro maminky s kočárky

Z jakých surovin nejčastěji vaříte?
Kovářová: Určitě čerstvá zelenina, sója, luštěniny. Používáme různé náhražky masa i z pšenice, třeba tempeh.

A nemáte problém všechno sehnat? Je nabídka v obchodech dostatečná?
Kovářová: Samozřejmě máme závozy, třeba právě na tofu a sóju. Ale zeleninu si vybírám sama, v Žatci. Nabídka v běžných obchodech není zas tak špatná, veganský oběd z ní asi uvaříte. Samozřejmě ale některé speciálky chybí.
Šejnová: Větší problém než v sehnání surovin je spíš v tom, jak je využít tak, aby se u jídla příliš nenavýšila cena.

Je veganské jídlo drahé?
Kovářová: Může být a nemusí. Je to čistě na nás. Litr obyčejného mléka stojí třeba patnáct korun, sójové pod pětatřicet nekoupíte a tak podobně. V Praze bychom si mohly dovolit prodávat jídla za sto třicet, sto padesát korun. Ale v našem městě tohle ekonomická a kupní síla nedovolí.

Vegani či vegetariáni se rozhodnou přestat jíst maso většinou ze dvou důvodů. Tím prvním je etika, to druhé je zdraví. Říká se, že bezmasá strava je pro lidské tělo mnohem méně náročná.
Kovářová: Přesně tak, u mě to bylo hlavně to zdraví. Trpěla jsem hodně na exémy a když jsem přešla na veganství, problémy úplně zmizely. Etické důvody samozřejmě taky hrají roli, nelíbí se mi, jak funguje masný průmysl, zároveň si ale nemyslím, že by tenhle široký problém nějak vyřešilo moje veganství.
Šejnová: Mně maso nikdy nechutnalo a ani si nemyslím, že by bylo nutné ho jíst.

Kopec pro sáňkaře a cyklisty je utažený a plný terénních vln. Těžké stroje už odjely, místo nich ale nastoupí pracovníci, kteří ho osijí travním semenem.
Z haldy hlíny je sjezdová trať pro sáňkaře. Poslouží i v létě

A jak to přijala rodina? Co třeba vánoční večeře, ta u vás probíhá jak?
Kovářová: Nosíme si svoje jídlo v krabičce. (usmívá se) Rodina se nás snaží samozřejmě pochopit, vychází nám vstříc.
Šejnová: Ale zase přílohy třeba jíst můžeme. (usmívá se)
Kovářová: Zároveň bych ale chtěla říct, že nikoho nechceme omezovat a tento životní styl nikomu „necpem“. Vegani mají pověst nepříjemných lidí, kteří všem vnucují svůj názor. A tomu se chceme vyhnout. Každý ať si jí, co chce. Ať každý poslouchá své tělo.

Vánoční obžerství se vás tedy asi netýká. Může vůbec vegan hřešit?
Šejnová: To byste se divila jak! Znám plno veganů, kteří se celý den ládují hořkou čokoládou.
Kovářová: No a já zase miluji hranolky, ty bych mohla jíst pořád.

Kamencové jezero
Architekti navrhnou novou podobu areálu Kamencového jezera

Jaké máte plány do budoucna?
Kovářová: Přestěhovaly jsme se do většího a plánujeme otevřít ve městě druhou kavárnu. No a náš největší plán je expandovat do dalších měst. Představujeme si otevřít tak tři, čtyři další podniky.
Šejnová: Nebudou to ale žádné franšízy. Chceme si všechno vést samy a tak, aby v nás v tom zákazníci poznávali.

Recept na letní rychlou večeři podle bistra Sense:
Těstoviny v avokádovém pestu

těstoviny
avokádo ready to eat
sůl, pepř
čerstvá bazalka
rukola / špenát / polníček (podle oblíbenosti)
olivový olej extra virgin
limeta
černé olivy
slunečnicová semínka
bylinkové nebo uzené tofu
krémové balsamico

1. Do blenderu vhodíme avokádo zbavené slupky a pecky, přidáme šťávu z poloviny limety, sůl, pepř, dvě lžíce olivového extra panenského oleje a rozmixujeme na hladké pesto. Pesto vmícháme do uvařených těstovin.
2. Důkladně omyjeme salát, pokapeme olivovým olejem a smícháme se slunečnicovými semínky. Na ochucený salát nandáme avokádové těstoviny.
3. Pokud zvolíme bylinkové tofu, tak ho rozdrobíme na těstoviny. Uzené tofu zkuste marinovat v čerstvých bylinkách a oleji. Opečte na oleji ochuceném chilli a česnekem. (česnek oloupejte a nakrájejte na opravdu slabé plátky, které orestujte na oleji spolu s fresh chilli papričkami nakrájenými nadrobno)
Přidáme olivy a pokapeme balsamicem.