Přestože strašák jménem metylalkohol do včerejšího dne naštěstí neprorazil hranice Ústeckého kraje, života obyvatel Chomutovska se dotýká citelně. Kromě různých diskuzí a obav z následků požití jakéhokoli alkoholu již dnes začínají počítat ztráty prodejci a provozovatelé pohostinství. Také chod víkendových akcí a různých oslav bude omezený.

„Během dne prodám běžně okolo pěti lahví tvrdého alkoholu," prozrazuje prodavačka z trafiky naproti chomutovskému magistrátu. „Za poslední tři dny jsem já osobně neprodala ani jednu," dodala.

Pozor si dejte hlavně o víkendu

Chomutovsko totiž nabízí hned několik kulturních akcí. Téměř na všech měl být k dostání alkohol. Ten tvrdý se z některých akcí, například z Hornické pouti, zcela vytratí. Ministerstvo zdravotnictví totiž ve středu odpoledne vydalo zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu nad 30 objemových procent, a to ve stáncích a jiných mobilních prodejnách. „V minulosti byl na stáncích při Hornické pouti tvrdý alkohol k dostání," říká šéf jirkovské kultury Bedřich Fryč. „Věřím, že akce se zákaz nedotkne, prodejců ale určitě ano," dodává.

Proudem poteče hlavně pivo

Ve Strupčicích, kde se dnes od 13 hodin koná historicky první motorockfest, poteče proudem především pivo. Pořadatelé akce se nízké návštěvnosti nebojí. „Máme zde kamennou prodejnu, takže budeme prodávat a nalévat to, co budou lidé chtít. Žádný podezřelý alkohol zde nemáme. Kupujeme jen od renomovaných firem, například značku Božkov a podobné," informuje starosta Strupčic Luděk Pěnkava. Podle něj se ale strach z pančovaného alkoholu na akci projeví. „Myslím, že nakoupený tvrdý alkohol neprodáme. Na odbyt půjde maximálně Jelzin a pivo," hodnotí Pěnkava.

Na zahřátí grog? Ne, horkou griotku!

Slavnosti račetické cibule, které startují již dnes dopoledne se negativního dopadu zákazu také neobávají. „Akce jako takové se to nedotkne," uvažuje jeden z organizátorů akce Josef Ryšavý. „Věřím, že lidé se dokáží bavit i bez tvrdého alkoholu," dodává.

Prodejci sami přišli s řešením. „Stánkaři mne potěšili tím, že nehodlají neuposlechnout nařízení vlády a naopak přišli s vlastním nápadem, který potěší zákazníky," říká Ryšavý. „Na zahřátí v chladnějším počasí se nebude nalévat grog, ale místo něj horká griotka, která je bezproblémová," přibližuje.

Někteří prodejci však museli svoji účast na slavnostech cibule odříct. „Měl přijet stánek, kde by se míchaly alkoholické nápoje, Kuba libre a podobné. Ten samozřejmě nebude a já věřím, že to návštěvníci neopláčou," říká Ryšavý.

Strážníci a živnosťák vyráží do ulic

Na bezpečnost v souvislosti s pitím alkoholu nyní bedlivěji než kdy jindy dohlíží instituce. Strážníci nasměřovali své síly na prevenci a kontroly prodejen a bezdomovců. Na ubytovny pro lidi bez přístřeší a do azylových domů vyrazily sociální terénní pracovnice a zaměstnanci živnostenského úřadu se zaměří na kontroly dodržování zákazu na akcích a varování jejich návštěvníků před užíváním alkoholu ze stánkového prodeje.

Litvínovana nezabila jedovatá kořalka. Umřel přirozenou smrtí

Šestačtyřicetiletý zemřelý muž z litvínovského sídliště Janov, v jehož bytě policie našla ve čtvrtek načaté lahve s podezřelou vodkou a tuzemákem, zemřel přirozenou smrtí na zdravotní komplikace nezpůsobené alkoholem. Vyplývá to z předběžných výsledků soudní pitvy, která podle policie otravu metanolem neprokázala.

Stoprocentní jistotu budou mít policisté příští týden po toxikologické analýze. Jedno ale jisté je. „V načatých lahvích nebyl zjištěn metylalkohol," sdělila včera mostecká policejní mluvčí Alena Bartošová.
Výsledek rozboru pochybných lihovin, které celní správa zabavila v herně v Mostě, bude znám příští týden. „Rychleji to nejde," řekl Jiří Nejedlý z Celního ředitelství Ústí nad Labem.

V souvislosti se sérií otrav metanolem bylo zadrženo již devět podezřelých z Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje. Otravy si zatím vyžádaly 19 mrtvých.