Mezi nejoblíbenější houby českých hrnců a pánví patří muchomůrka růžovka (Amanita rubescens), lidově označovaná jako masák. Klobouk má široký 5 až 15 centimetrů, se světle červenohnědou až okrově hnědou barvou. „Na povrchu klobouku jsou šedavé bradavky. Důležitými znaky muchomůrky růžovky jsou rýhovaný prsten na noze, nepřítomnost pochvy na spodině nohy a růžovění až hnědnutí poraněných míst, včetně dužniny pod sloupnutou pokožkou klobouku,“ řekl Petr Křížek, organizátor pravidelných výstav hub.
Právě těmito znaky ji lze odlišit od jiných muchomůrek. „Tato lupenitá houba je jedlá a chutná, ale nedá se sušit. Vyskytuje se v lesích od června do listopadu,“ dodal Křížek.
Pozor na tepelnou úpravu
Odborná literatura uvádí, že masák je nutné tepelně upravit. Za syrového stavu je to totiž houba jedovatá, ale případy, kdy by se někdo růžovkou otrávil, nejsou známy.
Masák nejlépe chutná v té nejjednodušší úpravě: na pánvi rozpusťte máslo, očištěné houby (můžete nakrájet nebo v případě menších kloboučků použít tyto celé) posolte a posypejte kmínem, vložte do rozpuštěného másla a usmažte. Podávejte s chlebem nebo jen jako rychlý a chutný snack.
(jk)