Vlastní ředkvičky, kedlubny nebo mrkev. Není nad chuť zeleniny ze zahrádky. Nebo snad útulná chatička, trávník, lehátko, pár ovocných stromků s lahodnými plody? Zájemců o relax i pěstování je stále více. Jenže najít dobrý pozemek je obtížný úkol, volných zahrad je minimum.

„Je lepší být na zahrádce než zavřený v paneláku. Volné zahrady ale nejsou, lidé je strašně málo pouští,“ uvedl předseda Zahrádkářské osady Mír v Chomutově Zbyněk Vytiska.

O tom, že zahrádkaření opět prožívá boom, vědí také v Mostě. „Lidé si chtějí v uspěchané době odpočinout a zahrádka je ideální. Zájem je velký a stále roste. Jenže volné zahrádky prostě nejsou. Výjimečně, když se někdo stěhuje nebo hodně zestárne,“ potvrdil Milan Pech, předseda jedné z tamních organizací Českého zahrádkářského svazu.

Ilustrační foto.
Jaro přeje zlodějům včelích úlů, zamezit krádežím může GPS

Malou zahrádku hledá už nějaký čas Martin Sýkora ze Žatce. „Chtěl bych tam trávit čas s rodinou. Koupit zahrádku nechci, to je teď pro mě drahé, a pronájem jsem zatím žádný dobrý nenašel. Několik nabídek jsem za poslední měsíce sice viděl, ale to nebyla dobrá místa nebo to bylo hodně zanedbané. Zatím tedy čekám,“ řekl.

Například v Lounech jsou aktuálně v nabídce realitních kanceláří k prodeji tři zahrady, v Mostě jedna, v Žatci sedm. Jejich ceny však jdou nahoru, a tak lidé velmi často volí pronájem. Pozemky pronajímají prakticky všechna města v regionu, často také zahrádkářské svazy a sdružení. Jenže kapacity jsou omezené a lidé si zahrádky „drží“. Majitelé se mění jen velmi málo. „O zahrady je velký zájem. Lidé se informují poměrně často,“ připomněla Kamila Rasochová z jirkovské radnice. Volnou tam nemají. Stejné je to i v Litvínově. Více se lidé ptají také v Lounech.

Stovky pozemků

Žatec pronajímá na 400 zahrad. „V současné době jednu nabízíme,“ informovala Martina Donínová z tamní radnice. „Poptávka po zahrádkách je ale vyšší než nabídka,“ dodala.

Most a Podbořany mají více než 100 zahrad, Litvínov 200. „Vše obsazeno,“ hlásí z měst. A situace se do budoucna zřejmě nezlepší. Nové pozemky pro zahrádky totiž nepřipravuje žádné město v regionu. Důvod je jednoduchý radnice nevlastní žádné vhodné parcely pro nové zahrady.

Nová samička rosomáka
Nový domov pro charzy a návrat rosomáků: Chomutovský zoopark vylepšuje

Stále častěji nemá na zahrádkách hlavní slovo pěstování. Více a více zahrad je odpočinkových. Potvrzují to i zkušení zahrádkáři. „Je to jak u koho. Mladší je chtějí spíše na odpočinek a grilování, starší více pěstují. Ale hlavní je u všech relax,“ podotkl Zbyněk Vytiska. „Vyloženě odpočinkových zahrad přibývá. Ale každý alespoň něco pěstuje a má pak z vlastních plodů radost,“ doplnil Milan Pech.