Na tuto nemoc v České republice zemřou ročně desítky nemocných. Pokud ale lékaři stanoví správnou diagnózu a nasadí včas účinnou léčbu, nemocnému to výrazně zlepší vyhlídky.

V rámci prevence se můžete ve čtvrtek 13. září nechat vyšetřit u plicních specialistů. K vyšetření není třeba doporučení praktického lékaře a je zdarma. „

Při návštěvě ordinace pacient popíše své potíže, absolvuje poslech plic, spirometrii a případně i vyšetření difuzní kapacity plic, pokud ho má pracoviště k dispozici. Pokud ne, sestra pacienta na tato vyšetření objedná,“ popisuje předsedkyně ambulantních pneumologů Ivana Čierná Peterová. Součástí prohlídky je i rentgen hrudníku.

Jak jsou na tom vaše plíce? To lze zjistit fouknutím do přístroje, který ukazuje lékárník Jindřich Šmíd.
Lidé v Ústeckém kraji vedou smutné statistiky zhoubných nádorů plic

Zkušení pneumologové dokážou IPF jasně rozeznat. „Při poslechu plic slyší totiž lékař charakteristický zvuk připomínající odepínání suchého zipu, tzv. krepitus,“ upřesňuje lékařka.

Choroba se zpočátku projevuje nenápadně. „Velká část pacientů nepovažuje zpočátku pokašlávání a zadýchávání za příznak těžké nemoci, ale za projev stárnutí, ztrátu kondice či následek kouření. Mohou oddalovat návštěvu lékaře, včasná diagnostika je však pro další průběh onemocnění zásadní,“ uvádí lékař Plicního střediska Teplice Stanislav Holub.

Teplice jsou jedním z osmi míst v Ústeckém kraji, kde se vyšetření budou provádět. Dalšími městy jsou Děčín, Roudnice nad Labem, Litvínov, Lovosice, Louny, Most a Ústí nad Labem.

Víra. Jedno ze čtyř kampaňových videí filmaři natočili v bývalých chomutovských lázních.
Do chomutovských lázní se vrátili filmaři. Natočili video k výročí republiky