Jak už Deník informoval, veřejnoprávní televize v předstihu dokončila takzvanou přechodovou síť mezi starým a novým vysíláním a celý duben (a v první dekádě května) ji bude uvádět do ostrého provozu. Provázet to však mohou zmíněné zmatky s programy.

„Informaci o tom, zda mají pro sledování ČT:D/ČT art k dispozici jinou předvolbu, najdou na stránkách Českého telekomunikačního úřadu a v rámci kampaně ČT prostřednictvím internetových stránek, teletextu a upoutávek ve vysílání,“ uvedla mluvčí ČT Karolína Blinková. „Netýká se to diváků, kteří přijímají televizní signál přes kabel, satelit či prostřednictvím internetových sítí,“ dodává.

Mládě medvěda malajského se narodilo v ústecké zoo. Takto vypadá po sedmi týdnech života.
První v Evropě po sedmi letech. V ústecké zoo se narodil velmi vzácný medvídek

Lidé by neměli panikařit. Následujících 18 měsíců bude souběžně fungovat staré i nové vysílání stávajících kanálů, včetně komerčních, které dominantně šíří České radiokomunikace (ČRa). Na nákup nové televize či set-top-boxu (krabičky na převod signálu) je tak ještě čas.

Pokud už televizor schopný přijímat DVB-T2 vlastníte (odhadem je to třetina lidí v ČR), nejpozději na konci května uvidíte všech šest veřejnoprávní kanálů v HD kvalitě. U komerčních televizí to zatím kvůli velkému množství kanálů v přechodové síti není možné. HD kvalita jejich vysílání nastane v DVB-T2 až za rok a půl – s vypnutím starého (DVB-T) vysílání. 

Kdo asi bude pospíchat do prodejny pro novou televizi či set-top box už nyní, jsou sportovní fandové. ČT totiž svůj sportovní kanál postupně (začne po květnovém MS v hokeji) přesune výhradně na DVB-T2.

Na konci letošního roku už ČT sport „postaru“ chytnout nepůjde. „Situace s ČT sport je podobná jako s ČT 2 u první televizní digitalizace – Dvojka také odcházela z analogového vysílání dříve než jiné programy,“ připomíná situaci z roku 2011 Jan Potůček z Televizníhowebu.cz 

Pro příjem zemského digitálního vysílání (DVB-T) je třeba pořídit si set-top-box či televizi s vestavěným digitálním tunerem a upravit anténu pro příjem digitálního vysílání./Ilustrační foto
Televizní revoluce startuje. Antény musí upravit tisíce bytovek

Proč se vlastně po sedmi letech opět mění vysílání? Jde o nařízení Mezinárodní telekomunikační unie, která televizním společnostem nařídila vyklidit „ve vzduchu“ pásmo 700MHz. Na uvolněném místě začnou mobilní operátoři šířit rychlý internet (5G).

V České republice se ročně prodá přibližně 700 tisíc nových televizorů, jejich obměna by tak měla proběhnout přirozenou cestou. Komplikovanější situaci budou mít diváci v bytovkách. Zatímco u rodinných domů není nutná úprava antény, u společných televizních antén je nutné pozvat technika. Řádově je nutné upravit desítky tisíc antén v ČR.    

Co je dobré vědět
Kupte správný televizor či set-top box. Pokud pořizujete televizor, kupte jen takový, který dokáže přijímat formát DVB-T2/HEVC. Seznam prověřených přístrojů (už je jich 1500) najdete na www.dvbt2overeno.cz.

V obchodech je na přístrojích kulatá zlatá samolepka „DVB-T2 ověřeno“.