Sám jste řekl, že už jste skoro veterán. Je to výhoda, být tak dlouho poslancem nebo nevýhoda? Nemůžete být už vyhořelý po těch letech?
Vyhořelý? To nejsem vůbec. Naopak je to výhoda vím jak na to, za kým jít, jak co připravit, pokud chceme něco prosadit.

A co chcete prosadit?
V šuplíku mám spoustu nových zákonů a novel z oblasti zdravotnictví, které jsme z opozice prosadit nemohli. Teď je chci oprášit.

Co například?
Tak především jsme říkali, že zrušíme regulační poplatky. Takže na to se chystáme. Pak mám zákon o neziskových nemocnicích, zákon o pojišťovnách, o zdravotní péči…

Řekněte prosím nějaký konkrétní příklad, čeho se změny zákonů dotýkají…
Tak třeba poslední zákon o zdravotní péči. Podle současné úpravy budou pojišťovny uzavírat od 1. ledna 2015 smlouvy jen s lékaři, kteří budou mít ordinaci vybavenou počítačem.

A to je špatně? To by měl být standard, ne?
To ano, principiálně je to samozřejmě správně. Ale my potřebujeme tu lhůtu posunout o tři až čtyři roky. Máme totiž v republice spoustu doktorů ve věku 60 až 65 let, kteří se nechali slyšet, že než mít povinně počítač, tak raději půjdou do důchodu. A stojíme před problémem, že by najednou výrazně ubylo doktorů. Myslím, že bychom termín měli prodloužit do roku 2018, jako to mají na Slovensku. Pak už ale mohou existovat pouze ordinace s pořádným počítačovým vybavením.

Jaké máte politické ambice? Co třeba ministr zdravotnictví?
O personálních otázkách by se asi dopředu mluvit nemělo, ale já můžu říct, že ambice působit ve vládě moc neřeším. Ale léta jsem dělal ve výboru pro zdravotnictví, končil jsem coby opoziční poslanec jako místopředseda. Teď bych chtěl o ten stupínek výš a tenhle výbor vést. Myslím, že díky svým zkušenostem poslance a lékaře vím, jak v práci pokračovat.

Jak vlastně budete postupovat teď, s kým by podle vás měla ČSSD složit vládu?
Na to se těžko odpovídá, záleží na jednáních. Podle mě je nejdůležitější co nejrychleji sestavit vyjednávací tým a začít sestavovat vládu. Ne řešit stále problémy uvnitř strany, ale začít řešit problémy lidí. Pokud to neuděláme, můžeme v dalších volbách dopadnout špatně jako jiné strany.

Poprvé jste za Chomutovsko jediný poslanec, v minulosti vás vždy bylo víc. Bude to změna nebo je to jedno?
Bude v tom obrovský rozdíl. Přeci jen, doteď měli lidé z okresu poslance za ODS, TOP09, dříve i za KSČM. Teď jsem sám a všichni se budou s nejrůznějšími problémy obracet jen na mě. Takže budu mít rozhodně více práce. Nebojím se toho, ale když se ptáte na rozdíl, tak ano určitě je lepší, když má okres více poslanců.

Ve sněmovně budete už čtvrté volební období. Uvažujete už o tom, zda nebude poslední?
Neříkám, že poslední, ale tak trochu cítím, že se blíží závěr, to ano. Možná předposlední, možná poslední. Pak bude třeba dát šanci mladším, máme ve straně dost zkušených lidí.