Za sádru zaplatíte od tří stovek do tisíce

Mezi takzvanou nadstandardní péči se od počátku roku řadí například použití odlehčené sádry, o kterou mohli pacienti požádat již dříve. „Ráda si pár stovek připlatím. V klidu se vykoupu a sádra zase pěkně uschne a ztvrdne, paráda,“ hodnotí Kateřina Kůtová.

Nyní však vyjde o něco levněji. Pacient totiž hradí jen rozdíl mezi cenou běžné sádry a cenou cirkulárních sádrových obvazů, ze kterých se fixace vytvoří. „Oproti loňskému roku se cena snížila o třicet až čtyřicet korun,“ informuje ředitel kadaňské nemocnice Josef Mašek.

V Kadani tak pacient, který se rozhodne pro „lepší“ sádru zaplatí 150 korun za každé použité obinadlo a 15 korun za každou podložku pod něj. „Na předloktí se použijí obvykle dvě až tři obinadla,“ vysvětluje Mašek. „Chceme aby si člověk zaplatil tolik, kolik spotřebuje. Je rozdíl mezi dětskou rukou a rukou mohutného muže,“ přiblížil.

V Chomutově jsou pevně stanovené taxy. Za odlehčenou sádru na prsty, ruku či předloktí si připlatíte 460 korun, na celou horní končetinu je to 490 korun. Pokud budete chtít plastovou sádru na nohu či bérec zaplatíte 530 korun, na celou dolní končetinu budete muset připlatit 1050 korun.

Dalším nadstandardem jsou některá očkování, která nehradí pojišťovna či dražší varianty vakcín. Například za očkování proti chřipce si doplatíte v Chomutově 20 korun, za očkování proti pneumokokům Prevenarem 480 korun a Synflorixem 20 korun.

Zatím posledním nadstandardem, který si můžete dopřát jsou nitrooční čočky. Ty získáte v chomutovské nemocnici. Jejich cena se pohybuje od necelých čtyř tisíc do téměř třiceti čtyř tisíc korun.

Poradí vám lékař

O možnosti využití nadstandardní péče se pacient dozví od svého lékaře. Další informace o nadstandardních službách a jejich cenách lze získat na internetových stránkách obou nemocnic.

„Zájem o nadstandardní péči je ustálený. Lidé se ptají stále v tom samém měřítku,“ zhodnotil dva měsíce ředitel kadaňské nemocnice. „Zatím převládá nezájem. Uvidíme, jak se bude ochota přispět na zdravotní péči odvíjet dál. Dva měsíce praxe rozhodně nejsou optimálním referenčním obdobím,“ zhodnotil zájem pacientů mluvčí chomutovské nemocnice Jiří Vondra.

V příštím roce by se měly nadstandardy ještě rozšířit. Mohly by se mezi nimi objevit robotické operace, zákroky mimo operační hodiny, či přítomnost konkrétního lékaře u operace.