Trestní oznámení pro hrubou pomluvu sklidil za svůj komentář na Facebooku Jaroslav Kohout, kandidát KSČM v komunálních volbách. Starosta a místostarosta se vůči němu vymezili na webu Klášterce, kde také oznámili, jaké mají důvody pro podání trestního oznámení. Kohout se hodlá bránit stejným způsobem.

Komentář, který Jaroslav Kohout připsal ke sdílenému příspěvkuZdroj: FB Jaroslava KohoutaKomentář, který zapůsobil jako rozbuška, se objevil na sociálních sítích u snímku z mobilizace v roce 1938 s textem: S oficiální podporou Hitlerovy vlády v Německu vzniká a je vyzbrojována teroristická organizace Sudetendeutsches Freikorps. K tomu Jaroslav Kohout připsal: „Ještě ani po válce při odsunu se jim nechtělo. A dnes jim děláme výstavy a div nevracíme domy. A věřte nebo ne, ale i tyto podzimní volby mají velký vliv. Nebo chceme mít v Klášterci ve vedení města dál vítače fašistů?“

Starosta Štefan Drozd (Strana soukromníků ČR) a místostarosta Josef Suchý (Otevřená radnice, nově kandiduje za ODS) k tomu vydali prohlášení: „Vedení Klášterce se důrazně ohrazuje proti tvrzením Jaroslava Kohouta zveřejněným na Facebooku 18. září. Kohout v nich označuje oběti poválečného odsunu za fašisty a vedení města za jejich vítače,“ napsali.

Ilustrační foto
Jirkovský zastupitel měl pokousat strážníka. Jednání u soudu proběhne po volbách

Jako pravděpodobný důvod, proč komentář vznikl, označili putovní výstavu Lidé - osudy - vzpomínky, kterou připravila klášterecká Galerie Kryt, kde také měla premiéru. Výstava zachycuje vzpomínky českých a německých obyvatel města z let 1939 - 1946, kteří byli zasaženi předválečným i poválečným odsunem.

Vedení města vnímá výroky jako poškozující, proto se starosta Štefan Drozd rozhodl, že podá trestní oznámení za hrubou pomluvu. „Důvodně se totiž obávám rizika ukončení mezinárodní spolupráce ze strany zahraničních partnerů, především vypovězení dosud velmi plodné spolupráce s partnerskou obcí Grossrückerswalde,“ uvedl.

Náměstkovi chomutovského primátora Dindovi kdosi zapálil auto u domu
Náměstkovi chomutovského primátora Dindovi kdosi zapálil auto u domu

Jaroslav Kohout (KSČM)Zdroj: KSČMPodáním trestního oznámení se brání také Jaroslav Kohout. „Mým cílem nebylo kritizovat výstavu ani práci lidí, kteří ji připravili. Naopak jsem byl účastníkem řady kulturních a společenských akcí s obcí Grossrückerswalde,“ okomentoval svůj příspěvek uveřejněný na svém profilu v uzavřeném kruhu přátel. „Mohu dodat toliko, že jsem podal na oba autory prohlášení, tedy Štefana Drozda a Josefa Suchého, trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy,“ uvedl Kohout pro Chomutovský deník.

Jaroslav Kohout byl od loňského roku trestně stíhaný pro podezření, že měl jako vychovatel ve všehrdské věznici pašovat trestancům věci a neoprávněně nahlížet do informačního systému. Státní zástupce letos v červnu stíhání pozastavil a Kohoutovi uložil zkušební dobu patnácti měsíců, po které musí vést řádný život. Pokud se osvědčí, trestní stíhání má být zastaveno definitivně. Překážkou však mohou být i menší prohřešky, jako například špatné parkování.

Věznice Všehrdy, ilustrační foto.
Státní zástupce pozastavil stíhání Kohouta, který měl pašovat věci vězňům