Nejvíce se zdražení dotklo nájmů, výdajů na zdravotnictví a alkoholu a tabáku. Naopak zlevnilo oblečení a obuv, telekomunikační služby a vybavení domácnosti. Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat.

„Cenová hladina v České republice je stále výrazně nižší, než je evropský průměr. A tudíž je logické, že zdejší ceny rostou více,“ domnívá se analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Za prudším růstem spotřebního koše v Česku podle něj stojí hlavně rychlejší růst české ekonomiky, což se projevuje především na cenách služeb.

Výdaje na bydlení, jako jsou například nájmy, vodné a stočné, elektřina či plyn vzrostly téměř o 106 procent. Více než stoprocentní nárůst je také u zdravotnických služeb. Za alkohol a tabák si „hříšníci“ připlatí téměř o devadesát procent více než na konci minulého tisíciletí.

Ilustrační foto
Průměrná mzda přesáhla 31 800 korun. V druhém čtvrtletí zlomila rekord

Za prudkým růstem nájmů a věcí spojených s bydlením stojí mimo jiné neutěšený stav českého realitního trhu, na němž se prudce zvyšují ceny bytů. To se projevuje i u nájemního bydlení. „U tabáku šlo spíše o cenovou politiku státu. Už v době kolem roku 2000 docházelo ke zvyšování spotřební daně na tabák, ale ta byla nižší než jinde v Evropě,“ míní Sobíšek. Od té doby se to částečně srovnalo.

Za posledních sedmnáct let v České republice naopak zlevnilo oblečení a obuv, a to v průměru o 26 procent. U vybavení domácností, kam patří například nábytek, bytové textilie či koberce, se snížila cenová hladina o více než dvanáct procent.

Ceny v komunikacích, třeba za volání či poštovní služby, klesly o devět procent. I zde ale Česko kulhá za Evropskou unií. Průměr v EU totiž u telekomunikací zaznamenal více než pětinový pokles.

Bolebořští andělé
FOTO: Bolebořští andělé se dočkali „ošetření“. Do kraje shlížejí už osm let

Za snížením cen například u oblečení či nábytku může stá pohyb směnného kurzu, tedy posilování koruny. „Jedná se totiž o zboží, kde je velká konkurence a případnou drahou domácí výrobu může nahradit dovoz,“ říká Sobíšek.

Potraviny v České republice zdražily o více než 44 procent, doprava o 9,2 procenta a výdaje do vzdělávání vzrostly téměř o polovinu. Za jídlo v restauracích a ubytování v hotelech si Češi připlatí ve srovnání s koncem minulého tisíciletí o více než šedesát procent.

V rámci Evropské unie byl nejvyšší nárůst zaznamenán u alkoholu a tabáku a u výdajů do vzdělávání. „Ceny zde vzrostly o více než devadesát procent,“ konstatovali evropští statistici. Následoval více než poloviční nárůst u výdajů za bydlení a za ubytování a stravu v hotelech a restauracích.

Ilustrační foto
Je ještě kam klesat? Míra nezaměstnanosti dosáhla dějinného dna