Maminky z Kadaně, které dojížděly se svými dětmi dvacet kilometrů, aby je mohly sblížit s vodou, se mohou radovat. Po deseti letech se to konečně podařilo! Kadaň má vlastní plavecké centrum pro ty nejmenší. Za vším stojí občanské sdružení Rodiče a děti Kadaně (RADKA).

Nové centrum nabízí hned pět kurzů rozdělených podle věku dítěte. V hodinách, které probíhají jednou až dvakrát týdně mezi 9 a 16 hodinou, se rodičům a především dětem věnují čtyři sympatické a zkušené lektorky s dlouholetou praxí. Kurzy je možné otvírat i individuálně. „Když se přihlásí například tři maminky najednou, jsme otevřeni všemu," říká jednatelka RADKY Jarmila Bůchová.

Nový bazén s příjemným zázemím pro maminky z Kadaně, kde nechybí ani herna a posezení, se nachází v blízkosti centra, přímo v provozovně RADKY v ulici Kpt. Jaroše. V odpoledních hodinách mohou rodiče s malými dětmi bazén využívat volně.

Rozhovor s Jarmilou Bůchovou, jednatelkou občanského sdružení Rodiče a děti Kadaně (RADKA)

„Setkali jsme se s nedostatkem dotací a množstvím nevěřících Jidášů."

Jak dlouhá cesta vedla k vybudování něčeho, v dnešní době tak běžného, jako je bazének pro maminky s dětmi?

Náš sen se naplnil až po deseti letech. Vybudování stálo mnoho času a investicí. Bohužel jsme se setkali i s nedostatkem vhodných dotací a množstvím „nevěřících Jidášů".

Jak tedy šel čas od zrodu myšlenky k jejímu naplnění?

Sen se zrodil již v roce 2003, kdy jsme založili mateřské centrum a s vlastními dětmi dojížděli dvacet kilometrů do nejbližšího bazénu. Blíž jsme se přiblížili přestěhováním do současné provozovny (v roce 2007), která nabízela vhodné prostory. První a hned milionová finanční vlaštovka přistála až v roce 2010 díky Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Bohužel to byla také jediná veřejná dotace na tento záměr.

Stavba plaveckého centra ale stála tři miliony korun. Kde jste tedy hledali další prostředky?

Rok a půl jsme potom museli počkat, než jsme ke sprchám, sociálnímu zázemí, oknům, vnitřním rozvodům a první ze dvou vzduchotechnických jednotek vybudovaných z dotací postavili samotnou bazénovou vanu. Teprve loni v červnu jsme se pak vrhli na poslední etapu, a to bazénovou technologii. Investici nám umožnil převážně náš rezervní fond, který jsme šetřili ze zisku vlastních tržeb po několik „lepších" Evropskou Unií dotovaných let provozu sdružení. Bylo to sice na úkor benefitů pro zaměstnance v neziskovém sektoru, ale všichni jsme šli jednotně za naším cílem. V poslední fázi, kdy už hrozilo kromě ztráty pracovních úvazků i zadlužení celé organizace, pomohli finančně někteří dlouhodobí mecenáši sdružení.

Nakonec se ale povedlo. Na co se teď, po deseti letech, mohou maminky s dětmi těšit?

Na důstojné plavecké centrum, kde najdou čtyřmetrový bazén, s těmi nejmodernějšími technologiemi, které vyhovují nejnovějším hygienickým požadavkům. Důležité pro maminky je také to, že zde najdou příjemné zázemí. V plaveckém centru totiž nechybí herna pro děti, kde si může jejich ratolest hrát a ony si zatím mohou v klidu vypít svou kávu. Babičky a tatínkové pak uvítají průhled z herny do bazénu, kterým mohou sledovat své nejmilejší.

Jak se vám líbí nové centrum a jak moc v Kadani chybělo?

Vladislava Dudková, 33 let

Centrum využíváme i na hlídání. Vojtík je tady šťastný. Velká výhoda je, že se díky kurzům Vojtík nebojí vody. Jsme moc rádi, že nemusíme nikam dojíždět.

Pavlína Šírková, 31 let

Jsme spokojeni. Karlík je ve vodě šťastný. Dřív bylo podobné centrum jen v Jirkově a Chomutově a dojíždět tam, obzvlášť v zimě, by bylo dost náročné. Jsme moc rádi, že to tady otevřeli.

Pavla Procházková, 35 let

Adámkovi bude rok a půl. Chodíme plavat od dvou měsíců, to tady byly ještě jen vaničky. Je to super, že se otevřelo toto centrum a plavecké kurzy navazují. Adámek to tady zbožňuje. Brzy navíc bude mít brášku, který sem bude také chodit.

 

SOUTĚŽTE O KURZ PLAVÁNÍ

Kadaňské maminky a rodiče, sledujte příští týden pozorně Chomutovský deník. Připravujeme pro vás zajímavou soutěž, ve které budete moci vyhrát měsíční kurz v Plaveckém centru Radka v hodnotě devět set korun.