„Vloni na konci roku jsem spadla ze schodů tak nešťastně, ale pád jsem přežila jen se zlomenými žebry a natlučenou hlavou. Děkovala jsem osudu za tu příležitost pracovat dál. Uvědomila jsem si, jak je důležité zůstat věrný svým cílům. Nedrobit si je na střípky, které se můžou poztrácet. Proto vznikly tři obrazy v čele,“ přiblížila umělkyně.

Mezi vystavenými díly povlávají také velké kusy igelitů s kresbami, které se občas přitisknou nebo ovinou kolem některého z návštěvníků. Představují další linii výstavy.

„Uvědomila jsem si, že jsem ve věku, kdy začínám být pro určitou generaci tak trochu průhledná. Neviditelná. Došla jsem k názoru, že spousta lidí nevnímá ty druhé,“ míní Jitka Kůsová. „Tak se mi otevřelo další téma obrazu a hlavně kresby na igelitech,“ nastínila.

Erb posvětil farář chomutovského děkanství Alois Heger.
FOTO: Kde stával kostel, má Hora Svatého Šebestiána erb. Ukovali ho na Ukrajině

Na slavnostní vernisáži připomněla válku na Ukrajině, kterou rozpoutalo Rusko. Události se jí bytostně dotýkají, protože se její otec narodil do rodiny Volyňských Čechů a v napadené zemi má také umělecké přátele a kolegy. Ukrajině se snaží pomáhat svým uměním – prodejem grafik, díky kterému přispívá na konto Člověka v tísni.

Jitka Kůsová se narodila v Chomutově, dlouhodobě ale žije a tvoří v Klášterci nad Ohří. Je světoznámou sochařkou a uměleckou ředitelkou Krušnohorského sochařského sympozia Paměť krajiny. Miluje kresbu, maluje a věnuje se grafice.

Výstava Tišina duše bude v galerii Lurago přístupná do 29. července.