Zarámovaná olejomalba chomutovské radnice. To je oficiální dar, který si z návštěvy Chomutova odvezl prezident Miloš Zeman. Autor obrazu, regionální malíř Vojtěch Kraus, tu zprávu přivítal s radostí.

„Pro mě za mě, ať mu ho dají, hlavně když ho zaplatí," rozesmál se nejprve dobře naladěný umělec, pak ale vážně dodal: „Samozřejmě, že je to pro mě pocta. Prezident je přeci prezident, krucifix!"

Svůj obraz devětašedesátiletý umělec namaloval zhruba před dvěma lety. Zobrazuje zadní část chomutovské radnice ve směru od Žižkova náměstí. Také proto ho představitelé magistrátu vybrali jako vhodný dar s regionální tématikou.

Jenže platí to i obráceně malíř prý radnici namaloval, aby byl obraz atraktivní pro patrioty. „Víte, já jsem takový syčák," prozradil Chomutovskému deníku Kraus. „Já jsem ho s touhle myšlenkou už maloval. Doufal jsem, že si ho koupí nějaký místní politik. Ale že neskončí na radnici ale na Hradě? To je paráda!"

Dlouho byl obraz k vidění v chomutovské ART Galerii, ve čtvrtek ho z rukou primátora Jana Mareše převzal prezident Miloš Zeman. Zabalený byl jen v průhledném celofánu, přesně podle bezpečnostních pravidel. „Z Hradu měli podmínku, že nesmí být celý zabalený," potvrdila mluvčí města Šárka Schönová.