Železnou, stříbrnou, perlovou, zlatou, smaragdovou a mnoho dalších svateb již spolu prožili manželé Votavovi z Jirkova. Minulou neděli 8. července oslavili další výročí, třiasedmdesát let od svatby. A jsou stále spolu!

Jirkovský manželský pár, František a Františka Votavovi, přitom již od loňského roku drží celorepublikový primát. Jejich rekord v manželském soužití je dokonce zapsán v České knize rekordů III. v kategorii Top 10 (snímek dole).

Uviděl ji před kinem a věděl, že je to ONA

Jejich seznámení bylo výjimečné, tak jako celý jejich život. „Poznali jsme se na Žižkově, před biografem," přibližuje jejich první seznámení dnes už šestadevadesátiletá Františka. „Šel jsem po ulici a byla tam partička dívek. Já ale viděl jen jednu, mojí ženu. Šel jsem rovnou k ní, hned jsem ji pozval do biografu a ona řekla ano. Večer jsem ji odvedl domů a tím to začalo," vzpomíná za chvíli devětadevadesátiletý František.

Kniha rekordů.Od té doby spolu chodili, tehdy ještě Františka Knedlhausová z Libkovic a rodilý „žižkovák" František Votava, dalších pět let. Teprve poté, 8. července 1939 si v kostele na pražském Žižkově řekli oba své doživotní „ano". Dnes tedy spolu žijí už neuvěřitelných osmasedmdesát let.

Krátce po svatbě se manželé Votavovi přestěhovali do Jirkova, kde žijí od konce 40. let minulého století. „Když se v Ervěnicích stavěla elektrárna, dostal jsem rozkaz a musel jsem jít," vzpomíná pan František. „Jsem moc rád, že jsme tady, v Praze bych nechtěl bydlet," hodnotí dnes.

Votavovi toho stihli prožít opravdu hodně. Zažili hned několik režimů a zvratů. Přestože se brali těsně před začátkem 2. světové války, vždy spolu vše ustáli. Dva roky po svatbě se jim dokonce narodil první syn František a po pěti letech Petr. Nyní se již Votavovi radují hned ze tří vnoučat a pěti pravnoučat .

„Recept? Tolerance a nehádat se kvůli blbostem"

Pokud by vás zajímalo, jak se dožít tak úctyhodného věku a jak toho dosáhnout dokonce s jedním partnerem, manželé Votavovi vám příliš přesný popis nedají. Ani jeden z nich sice nepije, vyjma piva k obědu, ani nekouří, zdravou životosprávu však příliš neřeší. „Důležité je být v klidu," radí pan František, jak vydržet dlouho zdráv. „Nikdy jsme se nehádali, není snad nic, co by nás přivedlo do varu. Vztah potřebuje toleranci," dodává radu, jak dosáhnout spokojeného manželství, paní Františka. „Radujeme se z každé chvilky, kdy jsme spolu. Neumíme si představit život jeden bez druhého," dodává.

Oba rekordmani nyní bydlí v jirkovském Domově pro osoby se zdravotním postižením U Dubu, kde jsou oba spokojeni.