Redakce Neovlivni.cz získala zatím neveřejnou kandidátní listinu obou partají. Ladislav Kosán je na ní uvedený na pátém místě z pětatřiceti, jako nominant PRO.

“Po skončení profese státního zástupce a odchodu do důchodu jsem se rozhodl podílet na veřejném životě v Chomutově. Společenská angažovanost mě vždy zajímala,” napsal Kosán ke kandidatuře svém profilu na Facebooku.

Jak Neovlivni.cz připomínají, Ladislav Kosán řídil roky chomutovské státní zastupitelství a sehrál roli v příběhu politického kmotra Alexandra Nováka. Ten dostal u soudu za přijetí úplatku 42 milionů korun dlouholeté vězení a veškeré jeho žádosti o předčasné propuštění soudy zamítly. Až v roce 2015 uspěl.

A státní zástupce Kosán tehdy neprotestoval, naopak se po verdiktu soudu ihned vzdal práva na stížnost. Byl to navíc opět žalobce Kosán, kdo soudu navrhnul, aby se spokojil se zárukou motorkářského klubu, který za Nováka u soudu orodoval. Nejvyšší správní soud následně konstatoval, že žalobce nenavrhoval důkazy a nezkoumal, zda záruka klubu není jen účelová.