Zdroj: DeníkNávrh na neplatnost voleb podala bývalá starostka obce Dana Marešová, která zpochybnila hlasování. „Ze zápisu o výsledku hlasování je zřejmé, že bylo vydáno o jednu obálku víc, než bylo odevzdáno,“ odůvodnila. „Jednalo se o obálku bez úředního razítka, kterou volební komise vyřadila jako neplatný hlas. Chtěli bychom docílit prověření výsledků hlasování a zjistit, zda ve vyřazené obálce nebyl hlas pro naši kandidátku,“ doplnila.

Současná starostka Renata Kobzová zatím situaci nechce komentovat. „Nebudu se nyní vyjadřovat, počkáme si na rozhodnutí soudu,“ sdělila jen.

Renata Kobzová stojí v čele obce od roku 2018 a jako lídryně uskupení Sdružení nezávislých kandidátů obhájila prvenství i tentokrát. Voliči sdružení svěřili 58 procent svých hlasů, které mu vynesly pět zastupitelských mandátů. Oproti tomu Lepší volba a ČSSD získaly po jednom. Právě v řadách sociálních demokratů byla kandidátkou číslo pět exstarostka Dana Marešová, na kandidátní listině figurovali i další dva členové její rodiny, přičemž Michaela Marešová byla lídryní. Do zastupitelstva se však nakonec dostala pouze kolegyně ze stejné kandidátky Lenka Chybová, kterou voliči vykřížkovali nahoru z šesté pozice.

Urgentní žádost

V průběhu voleb v Rokli došlo k nestandardní situaci. Chyběly totiž hlasovací lístky, proto se na oficiálním webu obce objevila naléhavá žádost o pomoc.

„Obracíme se na vás s urgentní žádostí, aby si ti z vás, kteří ještě nepřišli volit, s sebou přinesli své hlasovací lístky, jež obdrželi do schránek,“ stálo tam. Současně starostka požádala, aby voliči, kteří mají odvoleno a využili lístky ve volební místnosti, přinesli své z domova a napomohli tak hladkému průběhu voleb. Později Kobzová uvedla, že bylo hlasovacích lístků nakonec dostatečné množství.

Josef Šebek, Jindřich Nádvorník, Dana Havlátková Jurštaková
Jirkov má novou vládnoucí koalici: ANO si pláclo se Svobodnými a ODS

Volební účast byla v Rokli nadprůměrná. Zatímco na Chomutovsku dosahovala 36,7 procent, v obci přišlo k urnám celých 68,9 procent voličů. Celkem jich měla v seznamu 309.

Lhůta pro podání dalších podnětů na neplatnost voleb vyprší v pátek 7. října v 16 hodin. Do této doby je stále možné podávat návrhy na neplatnost hlasování, voleb nebo volby kandidáta.

Rokle je obec se zhruba čtyřmi stovkami obyvatel. Nemalá část jich žije v sociálním bydlení v Hradci u Kadaně. V rámci Chomutovska Rokle drží několik nej. Například má v rámci okresu absolutně nejvyšší podíl dětí na počet dospělých. Podle Českého statistického úřadu je jich více než čtvrtina, obecní úřad tvrdí, že je poměr ještě vyšší. Současně se jedná o obec s nejvyšším přírůstkem obyvatel za posledních deset let. Tvoří více než 44 procent. Rokle má také nejvyšší podíl nezaměstnaných na Chomutovsku, a to přes 20 procent, jak vyplývá ze statistik Úřadu práce.