Minuty před tím, než se otevřely volební místnosti, stálo před dveřmi školy na sídlišti Písečná přes čtyřicet prvních voličů. Nejčastěji šlo o seniory, kteří přišli navzdory tomu, že se jim špatně chodí a pomáhat si musí berlemi a chodítky. Za nimi přicházeli další a další lidé, takže během první čtvrthodiny spadlo do volebních uren přes sto volebních lístků.

Poprvé po třiceti letech se odhodlal jít k volbám 88letý Josef Šístek. „Posledních třicet let jsem vynechal, ale je mi dost let, pravděpodobně letos volím naposledy, tak jsem přišel,“ zmínil Chomutovan. „Klidně vám i řeknu, koho volím. Babiše. To je podle mého názoru jediný člověk, který nemusí krást. On toho má tolik. A vždycky mi zvedne důchod!“ dodal nehledě na korupční skandály premiéra a kauzu Pandora Papers. Ta se týká skrytých nákupů nemovitostí ve Francii, které Babiš pořídil před lety přes offshorové společnosti.

Jako první při letošních parlamentních volbách odvolili lidé, kteří jsou kvůli covidu v karanténě či izolaci. Takzvaný drive-in, kde se volí z okénka auta, v Ústeckém kraji využilo 72 voličů, na Chomutovsku jich bylo čtrnáct. Volby mají za sebou také pobytová zařízení. Nejširší voličská základna může k urnám do páteční desáté hodiny noční a v sobotu pak od osmi hodin do dvou odpoledne. Do Sněmovny se volí ve čtrnácti volebních krajích, ze kterých vzejde celkem dvě stě poslanců s mandátem na čtyři roky.

Volby. Ilustrační foto.
Jak volilo Chomutovsko? Ohlédněte se za minulými volbami v unikátní mapě

Před čtyřmi lety v parlamentních volbách drtivě vyhrálo Babišovo hnutí ANO, na Chomutovsku mělo dokonce lepší výsledky, než jaký byl celorepublikový průměr. Volilo ho tehdy 39,1 procent voličů. Následovala Okamurova Svoboda a přímá demokracie se 13,39 procenty a komunisté s 10,18 procenty hlasů.

Největší volební účast měly tenkrát Všehrdy s 81,2 procenty a nejnižší Vejprty z 36,41 procenty.