Koncem února v Kadani na přechodu pro chodce srazil řidič chlapce takovým způsobem, že jeho tělo bylo vymrštěno z vozovky a dopadlo na protější chodník. Hoch utrpěl silné pohmožděniny, zlomeninu nohy a byl v šoku.

Jakub Kuzma mu poskytl první pomoc. „Musel jsem sledovat, co se kolem mě děje, neboť v autě jsem měl tříletou dceru. Rychle jsem k chlapci přiběhl, zkontroloval jeho stav a až do příjezdu záchranky jsem s ním komunikoval,“ popsal dramatické okamžiky.

Náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata mu za jeho čin v pondělí 12. dubna předal ocenění Laudi Memorabilis a plaketu Za záchranu lidského života.

Lidé a roušky. Ilustrační foto.
Lidé nosí venku roušky stále méně. Někteří provinilci platili i tisícové pokuty

Stejně tak jako majoru Renému Krátkému ze žatecké 4. brigády rychlého nasazení. Ten když projížděl s nadrotmistryní Hanou Kožušníkovou z 26. pluku velení, řízení a průzkumu kolem Domova pro osoby se zdravotním postižením v Jáchymově, si všiml hořícího vozidla.

„Okamžitě jsem zastavil. Uviděl jsem dvě do sebe vklíněná vozidla, z jednoho z nich šlehaly plameny. Hanka rychle běžela do nejbližší budovy a sehnala hasicí přístroj. Do několika minut se mi podařilo požár uhasit,“ popsal major Krátký.

Herec Tomáš Měcháček
Chtěl bych vyrábět klobásy. Bez divadla můžu jen psát, říká herec Tomáš Měcháček

Když přijela Policie ČR a hasičská jednotka, vozidlo už nehořelo. „René s Hankou jsou životními partnery, dokážou se na sebe spolehnout jak v pracovním, tak v osobním životě. Svoji souhru prokázali v i této nebezpečné situaci, kdy šlo o život,“ připomněla Vlastimila Cyprisová z Generálního štábu Armády ČR.

Stejné ocenění obdržel loni četař Antonín Vrána ze žateckého praporu, který zachránil v obchodním centru v zóně v Otvicích u Chomutova život seniorovi, který tam zkolaboval. Podobně jako příslušníci minometné baterie 41. mechanizovaného praporu ze Žatce desátníci Lukáš Humlíček a Radek Klečatský, jež pomáhali při vážné dopravní nehodě převráceného kamionu, která se stala loni v srpnu u obce Žďár u Jesenice na silnici Žatec – Plzeň.