Cestování vlakem z Chomutova do Prahy nyní vyjde o polovinu levněji. České dráhy se snaží podpořit zájem cestující veřejnosti na málo vytížených tratích. Od 1. března přichází s akčními cenami za jízdenky a místenky.

Doposud zaplatil cestující, jedoucí vlakem do Prahy, základní jízdné 239 korun. Od zítřka to bude jen 110 korun.

„Cílem naší nabídky je zatraktivnit železniční dopravu vůči dopravě silniční tam, kde je znevýhodněna například délkou trati nebo delší jízdní dobou," vysvětluje mluvčí drah Petr Šťáhlavský. „Ukázkovým příkladem je třeba vlakový spoj Chomutov Praha, vedoucí přes Ústí nad Labem. Cesta vlakem je delší asi o osmdesát kilometrů a trvá zhruba o hodinu déle, než po silnici."

České dráhy vědí, že za těchto podmínek silniční dopravě konkurovat nemohou. „Věříme, že nabídkou zlevněného jízdného přivedeme cestující zpátky k vlakům," dodává mluvčí.

Každá akce jednou končí a protože se jedná ceny akční, otázka se nabízí. Jak dlouho to drahám vydrží? „Celá akce poběží řádově v měsících. Koncem roku plánujeme vyhodnocení a pak se uvidí, co dál," uklidňuje Štáhlavský.

Praha - Chomutov a zpět /přes Ústí nad Labem/
Základní jízdné 110,-
Zákaznické jízdné IN 25% 100,-Zákaznické jízdné IN 50% 90,-Zákaznické jízdné IN senior 90,-

Anketa: Jezdíte do Prahy vlakem nebo autobusem?

Karolína Hubálková: Když jsem ještě jezdila do Opavy do školy, což bylo vždycky tak kolem osmi hodin jízdy, preferovala jsem vlak. Nedokážu si představit, že bych trávila takhle dlouhou dobu v autobuse.Na druhou stranu, když jedu jen do Prahy, tak mi jízda vlakem přijde hodně zdlouhavá. Objíždí to přes Ústí a ještě je dražší než autobus. Jestli ale dráhy zlevňují, tak to podstatně mění situaci. Vlak je pohodlnější. Jakmile je člověk „rozlámaný", může se třeba v klidu projít. A když je kupé plné kamarádů, je cesta hned veselejší. Jestliže tedy budu volit za stejné peníze vlak s o trochu delší cestou oproti nepohodlnosti autobusu, jsem jednoznačně pro železnici.

Jitka: U mě je to různé. Když jezdím z Prahy, tak volím cestu vlakem. Na dejvické nádraží to mám blíž, než na Florenc a navíc většinou jezdím ověšená jako vánoční stromeček. Ve vlaku je více místa a nepřekážím s věcmi v autobuse. Když ale jezdím do Prahy, tak si vybírám autobus. Cesta vyjde levněji a řekla bych, že spoje jezdí častěji.