„Tibet je kolonie? To je vtip, ne?"

Nepodpořili je totiž jejich koaliční partneři. ANO 2011 razí postup „buď všichni nebo nikdo". Tedy pokud má město takto podpořit Tibet, mělo by podobně podporovat i další státy v podobné situaci. Proto se většinou hlasování zdrželi.

U komunistů je přístup k Tibetu ještě jednoznačnější. „Museli bychom se zeptat Číny, jestli svou kolonii považují za samostatný stát s vlastní vlajkou," poznamenal k tomu radní Jaroslav Komínek (KSČM).

Čímž popíchl náměstka primátora Mariana Bystroně (PRO Chomutov), který naopak vyvěšení vlajky podporoval a navrhoval. „S tou kolonií je to asi vtip, ne?" reagoval na slova svého koaličního partnera, byť s úsměvem. „Já už mám vlajku ve své kanceláři připravenou a alespoň u sebe ji určitě vyvěsím," dodal.

Primátor Daniel Černý zase v této souvislosti zmínil, že on loni na magistrát přišel s trikem s tibetskou vlajkou. Ani loni ji totiž město nevyvěšovalo. Děje se tak koneckonců už několik let, Chomutov se k akci připojoval jen zpočátku.

Bez použití „síly"

Politici z hnutí PRO Chomutov mohli přitom své kolegy přehlasovat, v radě totiž mají většinu. „Na začátku naší spolupráce jsme si ale řekli, že nebudeme nic protlačovat silou a početní převahu zneužívat," poznamenal k tomu Bystroň.

Ten vyvěšení tibetské vlajky zkusil navrhnout ještě na pondělním zastupitelstvu. Ani tam ale neuspěl.

V Kadani tradičně

A co ostatní města okresu? Jirkov letos tibetskou vlajku také nevyvěsí. Dřív se k akci připojoval pravidelně, ale v novém složení už v radě tento návrh podporu nenachází.

V Kadani je to naopak, tady pestrobarevnou tibetskou zástavu vyvěšují pravidelně od roku 2003. „Byli jsme prvním městem, jež se ke kampani připojilo v Ústeckém kraji. S Čínou jsme kvůli tomu žádný problém neměli a ani neočekávám, že by nějaký nastal," poznamenal k tomu už loni s úsměvem kadaňský starosta Jiří Kulhánek.

Vlajku vyvěsí také v Klášterci nad Ohří a ve Vejprtech.

Mezinárodní kampaň "Vlajka pro Tibet" vznikla v polovině devadesátých let. Akce probíhá každý rok 10. března, v den výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci.