Jen během krátkého času mezi 5.50 a 8.50 hodin ráno vyjely jednotky hasičů v Ústeckém kraji k 59 událostem, souvisejícím s počasím, zejména s prudkým větrem. "Ve 48 případech to byly popadané větve a stromy na komunikace. V dalších 11 případech se jednalo o uvolněné plechy a ucpanou kanalizaci," uvedli hasiči před polednem. 

V Holeticích na Chomutovsku vítr poškodil střechu domu. V Chomutově v Dolní ulici spadla část střešní krytiny na zaparkovaný vůz. "Od 8.50 do 10.30 přibylo hlášení utržených plechů na střechách. Ve Vejprtech vítr strhl střechu, ve Štětí tašky ze střechy, plechy ze střechy v Lounech, Libochovicích, Homoli u Panny, v Chudeříně poryv utrhl okap," vypočítali zástupci hasičského sboru.

Voda uzavřela exit 87 dálnice D8
Jezírko uzavřelo sjezd z dálnice D8 na Petrovice, mohla za to ucpaná kanalizace

Potíže kvůli překážce na trati měly ráno vlaky mezi Teplicemi a Krupkou-Bohosudovem. Svůj díl komplikací "obdrželi" i cestující ústeckou hromadnou dopravou. Jak informoval tamní dopravní podnik, policie ráno kvůli padlému stromu zcela uzavřela komunikaci v ulici Důlce. Po deváté hodině už ale byla překážka odstraněna.

Hasiči také vyrazili k poškozenému stromu, který visel na telefonních drátech a hrozilo, že spadne na silnici mezi Jílovým a Sněžníkem. Dobrovolná jednotka z Jílového strom odstranila. S řízením dopravy na místě pomohli strážníci.

Práci měli také strážníci v Ústí nad Labem. V tamní ulici Jana Zajíce srazil poryv větru větev na zaparkovaný osobní vůz. "Strážníci ze skupiny operačního zákroku větev rozřezali a z vozidla odstranili," uvedl Jan Novotný, zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem. 

Za zvířátky jindy

Kvůli silným poryvům větru byly zavřené všechny tři zoologické zahrady v Ústeckém kraji, oznámily to na sociálních sítích. Zahrada v Děčíně byla uzavřena celý čtvrtek, zoo v Ústí nad Labem měla mít zavřeno do 12 hodin, nakonec se ale rozhodla areál ponechat zavřený celý den. Chomutovský zoopark uvedl, že otevře hned, jak to bude možné. 

Až do pátečního rána je v platnosti výstraha meteorologů před silným větrem. Nejhorší situace by měla být do čtvrtečních 14 hodin, kdy předpověď klesá z vysokého na nízký stupeň nebezpečí. 

Není bez zajímavosti, že velmi podobná událost se týkala severu Čech i před rovným měsícem. Také 17. ledna dělal obyvatelům kraje a záchranným složkám vrásky silný vítr.