Už dnes odpoledne startuje v Jirkově na náměstí Cesta proti bolesti. V Kadani dojde ke slavnostnímu zpřístupnění Mikulovické brány a v Klášterci se koná Večer pod lampiony. Sobota nabízí v Chomutově vernisáž výstavy Kašpárkovo pidluke, nebo Vintířovskou pouť v Radonicích. Neděle zase koncert skupiny MaraCas ve Františkánu.

Cesta proti bolesti II.

V Jirkově a jeho širokém okolí známá úspěšná charitativní akce Cesta proti bolesti je letos zaměřená na pomoc jirkovským dětem s hendikepem. Po loňském objíždění republiky se letos zakladatel projektu Milan Dzuriak rozhodl pro rodinný běh.
Zapojit se může každý. Určitě atraktivní formou příspěvku je podpis fotka od bývalého překážkového běžce a evropského halového šampiona Jiřího Mužíka. pro jeho podpis si ale musí zájemci vyběhnout až nahoru do Městské věže. Přispět lze také zaplacením startovného v rodinném běhu, zakoupením vstupenek do sklepů, na dětskou atrakci, nebo nákupem suvenýrů a lampionů štěstí.
Akce začíná v 15:30 hodin. Připravena je pohádková cesta jirkovským podzemím či bubenická show. Děti si mohou užít nafukovací hrady a klouzačky.

Běh startuje v 17:00

Běžecká část odstartuje v 17:00 hodin. Poběží se z náměstí do Olejomlýnského parku a přes Smetanovy Sady zpět do centra do Kostelní ulice. Program pak pokračuje v Kostelní ulici vystoupením kapel Blues Up7, Abdera a Anacreon. Na závěr zahraje kytarista Gwyn Ashton, který od 90. let cestuje po celém světě jako předjezdec velkých hvězd.
Získané peníze půjdou na pomoc nevidomé žákyni třetí třídy Tereze Lukšíkové. Použijí se na úhradu pobytu s hypoterapií a nákup termokopírky pro nevidomé.

Vintířovská pouť

Největší sobotní akcí bude v okrese Vintířovská pouť v Radonicích. ta začíná již v 9:00 hodin zápasem starých fotbalových gard. Odpoledne bude patřit malým divákům. Ve 13:30 vystoupí skupina Timbre Music Kids Show, která nabídne průřez nejznámějšími dětskými hity a písničkami z pohádek, filmů a podobně. Večer si přijdou na své milovníci české a moravské dechovky. Samozřejmostí je na akci občerstvení, stánky a dětské atrakce.

Kašparovo pidluke

V sobotu od 10:00 hodin se koná v muzejních prostorách starobylé chomutovské radnice vernisáž výstavy Kašparovo pidluke. Výstava představuje nejen ukázky sériové produkce loutek, dekorací i celých divadel, vytvářených špičkovými výtvarníky své doby (např. František Kysela nebo Artuš Scheiner), ale i loutky jedinečné, originální, vytvořené umělci pro konkrétní rodinná či spolková divadla. Všechny loutky i divadla jsou ze sbírky výtvarnice Marie Jiráskové a režiséra dokumentaristy Pavla Jiráska.
Neděle mimo jiného nabízí v Kadani koncert country skupiny MaraCas. Jejich vystoupení začíná ve 14:00 hodin ve Františkánských zahradách.