Nechcete o víkendu sedět doma? Nemusíte. Můžete vyrazit za kulturou, sportem, zvířátky nebo na narozeninovou party. Stačí si vybrat, nadcházející sobota a neděle nabízí akcí víc než dost.

Aquasvět slaví první narozeniny

Oblíbili jste si chomutovský vodní svět? Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít zítřejší narozeninovou party, Aquasvět slaví první rok svého trvání. A protože při pořádné oslavě nemohou chybět dárky, čeká jich tady na vás hned celá řada. Dvacet procent sleva ze vstupného, hodnotné ceny v podobě Aquasvět karet a aqua dobrot při soutěžích pro malé i velké, ukázky plaveckých kurzů, rady zkušených odborníků, jak u malých dětí odstranit strach a obavy z hloubky a zdokonalit jejich plavecké dovednosti, možnost prohlídky technických prostor. Oslava začíná už ráno v 10 hodin a vrcholit bude při večerním plavání od 20 hodin, kdy proběhne vodní party s alko i nealko drinky, doplněná světelnou dekorací a hudební produkcí dj Milana Hanuše.

Za barváři na Lesnou

Za další zajímavou sobotní akcí, na kterou se můžete vydat, zamíříte na Lesnou. Od ranních hodin tady budou probíhat „Předběžné barvářské zkoušky", při kterých budete moci obdivovat umění loveckých psů. K vidění budou bavorští a hannoverští barváři, to znamená plemena, vyšlechtěná k dohledávání postřelené zvěře. Celá akce bude zahájena slavnostním nástupem vůdců a korony (vodičů, rozhodčích a doprovodného personálu) v 9 hodin u kapličky svatého Antonína, na 16 hodinu odpoledne je pak naplánováno slavnostní vyhlášení výsledků zkoušek.Vstup je samozřejmě zdarma.

Hubertova jízda s olympijským vítězem

Tradiční Hubertova jízda v ChodovlicíchDruhou akcí, při které bude hrát hlavní roli zvíře, je sobotní 3. ročník Hubertovy jízdy v Březně u Chomutova. Návštěvníci tady uvidí koňskou drezuru, mohou se zúčastnit společné vyjížďky (lze využít připravenou dopravu nebo auto vlastní) a v odpoledních hodinách sledovat umění jezdců při legendárním Halali honu na lišku. Velkým lákadlem je účast olympijského vítěze v pětiboji Davida Svobody, který bude aktivním účastníkem celého programu.

Ve večerních hodinách pak proběhne v místní restauraci U Rybníčka tradiční soud s jezdci, kteří se při vyjížďce provinili proti nepsaným koňáckým zákonům a poté již vypukne tradiční zábava. Vstupné na dopolední i odpolední program je zdarma, když navštívíte večerní soud a zábavu, zaplatíte rovných sto korun. Slavnostní zahájení akce je v 11 hodin, večerní program začíná ve 20 hodin.

Bramborová party na zámečku

Máte chuť na trochu kultury? Vydejte se na Červený hrádek. Tady je pro vás připravená poslední větší sobotní akce, Zakončení kulturní sezony. Už v 10 hodin dopoledne bude pro rodiče s dětmi připravený kurz přírodního umění, vstupné na něj bude činit 40 korun za dospěláky, 20 potom za děti.

Odpolední program začíná ve 14 hodin Bramborovými hrami, kde budou pro všechny připravené soutěže a různé bramborové ochutnávky. Od 15 do 18 hodin se o zábavu postará kapela Album a večerní táborák. Od 17 do 19 hodin pak proběhne Pochodňový průvod pohádkovým lesem. Po celou dobu akce bude k dispozici občerstvení, prodejní stánky a jízda na koni pro děti. Vstupné na celé odpoledne bude pro všechny totožné, 20 korun. Zapůjčení loučí na lesní průvod je zahrnuto v ceně.

Vysaďte si v zoo kaštan

POROSTOU SPOLEČNĚ. Jedním z prvních, kteří si zasadili svůj strom, byl i malý Kuba z Jirkova s otcem. Jejich lípa bude součástí aleje ve skanzenu Stará Ves.Víkendové akce pokračují samozřejmě i v neděli. Už v 11 hodin dopoledne se můžete připojit k oslavě Dne stromů a vysadit v Podkrušnohorském zooparku kaštanovník jedlý. Sázet stromky se tady budou až do 15 hodin odpoledne. Po předchozí domluvě pro vás pracovníci parku zajistí sazenici, nářadí a připraví místo k sázení. Částku za nákup sazenice je nutné uhradit předem na účet číslo 18439441/0100, variabilní symbol 2013 nebo hotově na vstupních pokladnách zooparku. Částka dvě stě korun za sazenici zahrnuje i vstupné do zooparku.

Tímto ale akce v zoo nekončí, v neděli můžete být také prvními návštěvníky, kteří zhlédnou zbrusu novou expozici pand červených. Její slavnostní otevření proběhne ve 13 hodin.

Březenský drak ulehne k zimnímu odpočinku

Za poslední nedělní akcí se můžete vydat opět do Března u Chomutova. Místní Březenský drak tady ulehne k zimnímu spánku. Při té příležitosti je v areálu Severočeských dolů připravený celodenní zábavný program, který bude probíhat od 9 do 17 hodin. Soutěže o spoustu cen, velká detektivní hra, řešení templářského labyrintu a spousta další skvělé zábavy. Se svými dravci například dorazí sokolník a z březenského vlakového nádraží bude jezdit pohádkový hornický vláček. Vyjede v 9, 11, 13 a 15 hodin. Cestující se v něm potkají s neandrtálci, ohnivci i permoníky a poté se vrátí do Března. Vstup na Uspávání Březenského draka je zdarma.