Na Červeném hrádku se budou opět hledat mistři ve vaření svíčkové, Hasištejn láká na středověký solný trh a milovníkům historie se otevřou zajímavé památky.

Česká klasika s příchutí Moravy

Sobotní odpoledne bude na zámku Červený hrádek patřit již po osmnácté Mistrovství ČR ve vaření svíčkové. Kromě tradičního klání o nejlepší svíčkovou a největšího jedlíka nabídne akce spojená s připomínkou Moravského dne i lidovou hudbu, ochutnávku vín a atrakce pro nejmenší návštěvníky. V porotě letos usedne známý zpěvák Marian Vojtko a stálý host Petr Novotný. Zájemci o soutěžení mohou zaslat přihlášku na novinky@atlas.cz.

Hasištejn otevře solný trh

Máte rádi středověk? Pak se v neděli mezi 10. a 17. hodinou určitě vydejte na hrad Hasištejn. Ten totiž znovu ožije a nabídne návštěvu středověku pomocí solného trhu. K dostání bude sůl ze solných dolů německého Halle, dočkáte se příjezdu kupecké karavany, budete moci ochutnat středověkou kuchyni, poznáte tehdejší řemesla i hudbu a pobavíte se s kejklíři.

Památky ožijí

V Chomutově, Jirkově i v Kadani budou o víkendu v rámci Dne evropského dědictví zdarma zpřístupněné mnohé památky. Více v šedém infoboxu.

Traktoriáda, piráti, hry a zábava

Pokud vás dosud žádná víkendová akce příliš neoslovila, nezoufejte. Jirkov a jeho okolí nabízí ještě tři zajímavé akce. Děti se mohou již v pátek pobavit díky pirátskému odpoledni. Začíná se již v 16 hodin na Rybníku u Červeného Hrádku. Vstupenky lze koupit v A -centru. Sobotní dopoledne si pak můžete užít v Jindřišské na Traktoriádě. Začíná se již v deset hodin a kromě výstavy strojů, promenády traktoristů či traktorového triatlonu se můžete těšit také na soutěže pro diváky v netradičních disciplínách. Jestli není ani traktoriáda tím pravým ořechovým, vydejte se ve 13 hodin na koupaliště na Červeném Hrádku. Onza tam připravila Den plný her a zábavy, který potěší děti i dospělé.

Kdy a kam ještě za zábavou?

Pátek 6. září

* Terezín očima dítěte

KDY:17:00

KDE:Galerie Kryt, Klášterec nad Ohří

CO:Vernisáž výstavy Anniky Tetzner (vl. jménem Sara Channa Eisenmann). Je česká umělkyně v současné době žijící v Izraeli, v Jeruzalémě. Její tvorba je inspirována pobytem v ghettu Terezín, kde strávila dětství.

Sobota 7. září

* Mezinárodní letecké setkání

KDY:10:00

KDE:Obec Kovářská

CO:Setkání se zúčastní letečtí veteráni 2. světové války, zástupci Vzdušných sil AČR, velvyslanectví USA a Německa.

ZA KOLIK:45 Kč

* Indian summer open air

KDY:15:00

KDE:Atrium SKKS, Chomutov

CO:Podzimní open air, vystoupí Noční klid, Hot pants, Self bait. Host: ALASDAIR BOUCH (UK), Marry B, Whispering of soul

ZA KOLIK:60,- Kč

Neděle 8. září

* Úlet

KDY:12:00

KDE:Františkánské zahrady, Kadaň

CO:Koncert lidově-country-folkové kapely.

ZA KOLIK:30 Kč

* Jak čert zlobivou Káču do pekla odnesl

KDY:16:00

KDE:Františkánské zahrady, Kadaň

CO:Pohádka divadla VeTři.

ZA KOLIK:30 Kč

 

Chomutovsko otevírá své památky
Září na Chomutovsku patří již tradičně památkám.  Příznivci historie se tak tento víkend budou moci opět vydat na místa, která nejsou vždy běžně přístupná a navíc nebudou muset sáhnout do svých peněženek.

Chomutov nabízí klasiku

V Chomutově se mohou všichni zájemci vydat v sobotu od 9 do 17 hodin na prohlídku Jezuitského areálu, ve kterém sídlí Galerie Špejchar či Galerie Lurago a Domu Jiřího z Popela, který patří Oblastnímu muzeu. Již tradičně se otevře také budova starobylé radnice  a její Klenotnice s Tobiášovou legendou, kancelář primátora, Rytířský sál a ArtGalerie. Zájemci budou moci navštívit také Kostel sv. Ignáce, Kostel sv. Kateřiny, Městskou věž a otevřeno bude také Městské informační centrum. Od 9 do 16 hodin pak bude otevřena Hvězdárenská věž Oblastního muzea, kde každou celou hodinu bude na návštěvníky čekat průvodce. Od 10 do 13 hodin se otevře Chrám sv. Ducha, mezi 13. a 17. hodinou bude k nahlédnutí kostel Nanebevzetí Panny Marie a od 13 do 15 hodin bude veřejnosti přístupný Kostel sv. Barbory.

V Kadani Kytarou napříč památkami

Také Kadaň láká v sobotu mezi desátou až šestnáctou hodinou na své památky. Populárními místy vás navíc provede jeden z nejpopulárnějších nástrojů – kytara. Navštívit můžete například kostel Stětí sv. Jana, kde  zahraje guatemalský kytarista a zpěvák Fernando Lopez, Růžencovou kapli, kde představí klasickou kytaru učitel kadaňské ZUŠ Radek Černý a mladý kadaňský kytarista Tomáš Froněk, Mikulovickou věž (Svatou bránu), kde představí experimentální použití akustické kytary  kadaňské duo Arathia, Kadaňský hrad, kde elektrickou kytaru představí a one man music zahraje El Checo – kadaňský muzikant.Všichni muzikanti se pa sejdou v 18 hodin v Amfíku na společném koncertu. Při návštěvě koncertů v památkách lze získat slevové kupóny, díky kterým pak budete mít večerní koncert zdarma.

Památky ožijí  také v Jirkově

V Jirkově bude ve znamení Dnů evropského dědictví neděle, kdy se  město pošesté připojí k akci, při níž je vstup na památky zdarma. Na zámek Červený hrádek,  do kostela sv. Jiljí, na městskou věž a do historických sklepů jsou všichni srdečně zváni. Budou přístupny i výstavy v městské galerii. Turisté mohou využít i služeb informačního centra, a to od 10 – 17 hodin.

Nevynechte technické památky

V rámci Dnů evropského dědictví je možné 7. a 8. a následně 14. a 15. září navštívit také malou vodní elektrárnu Želina u Kadaně a vodní elektrárnu Střekov v Ústí nad Labem. Obě vodní díla, která patří mezi národní technické památky, budou otevřena vždy od 10 do 16 hodin.