Rekonstrukce probíhala tři čtvrtě roku za plného provozu nemocnice. Na konci stavby je patnáct nových pokojů pro pětadvacet rodiček. „Sedm z nich jsou jednolůžkové nadstandardy, sedm dvojlůžkové a jeden čtyřlůžkový pokoj,“ vypočítává ředitel kadaňské nemocnice Petr Hossner. 

Všechny pokoje mají samostatnou koupelnu s toaletami, zázemí pro novorozence včetně vaničky a také televizi. V nadstandartních pokojích je možné trávit chvíle nejen s miminkem, ale nemocnice umožňuje také přítomnost tatínka. Celý prostor oddělení, který je umístěný jen přes chodbu od porodních sálů, je moderní a laděný do světlých barev. Stěny jsou vyzdobené modely ptáků, které vymalovaly kadaňští umělci.

Rekonstrukce oddělení je dosud největší stavební akcí ve čtyřicetileté historii nemocnice. Jejím vlastníkem je město Kadaň, které pokrylo většinu pětatřiceti milionové investice. „Prostředky města doplnila dotace ve výši 16 milionů, kterou jsme získali od Ústeckého kraje,“ vypočítává starosta Kadaně Jiří Kulhánek. Do nemocnice město ještě letos investuje nemalou částku. „Na středečním zastupitelstvu jsme odsouhlasili uvolnění deseti milionů korun pro nemocnici, abychom jí v letošním roce, kdy bojuje s covidem podpořili,“ doplňuje hlava města.

Ilustrační foto
V Chomutově se chystá demonstrace. Terčem odporu jsou roušky

Investice do porodnice se městu vyplatí. Sjíždějí se sem rodičky z celého kraje. „Rodí se tu více dětí než například v Chomutově nebo Teplicích. V loňském roce se tu narodilo přes 900 dětí a více jak polovina maminek přijíždí z větší dálky, než je spádová oblast,“ poznamenává ředitel Hossner. Od roku 1978, od otevření oddělení, se narodilo v Kadani třicet tisíc dětí.
 
Plně k dispozici bude oddělení maminkám od začátku října. Jako dárek si pro ně nemocnice připravila i několik bonusů. Novorozenci dostanou stříbrné pamětní medaile a připravená je i úspora pro peněženky. „Do konce roku poskytujeme padesáti procentní slevu za nadstandartní pokoj a také poukazy na školení, jak pečovat o miminko,“ doplňuje ředitel nemocnice.

Případ se zatím dál nevyvíjí 

Kadaňská nemocnice řeší případ Aleny Wittmanové, která prodělala akutní zánět ledvin. Z kadaňské nemocnice ji ale poslali bez ošetření domů předtím, než se prokázala negativním testem na covid-19. Ředitel ustanovil odbornou komisi, která případ prošetřila. S výsledky zatím ale veřejnost neseznámí. „S paní Wittmannovou jsem se sešel. Oficiálně od ní ale nepřišla zatím žádná stížnost či žaloba a já nemám svolení její zdravotní stav komentovat,“ okomentoval. Stanovisko komise zatím nemocnice zveřejňovat nebude pro případ, že by záležitost začali projednávat právníci.