Až na dvě vyjímky jsou všechny věznice v Ústeckém a Libereckém kraji přeplněné. Pouze vazební věznice v Teplicích a Liberci má ještě volná lůžka. Ty slouží pro osoby, které je potřeba ze dne na den umístit do vazby.

Naproti tomu litoměřická věznice, která je také vazební, je naplněna přes sto procent. A to i přesto, že počet trestných činů klesá.

„V roce 2010 v Ústeckém kraji policie vyšetřovala 29 438 trestných činů, v roce 2016 jich bylo jenom 18 337,“ potvrdila Šárka Poláčková z ústeckého krajského policejního ředitelství.

DRAHONICE OTEVŘELY V PONDĚLÍ

Zástup odsouzených však stále roste. „Věznice jsou proto plné. Klesá sice počet stíhaných činů, ale neklesá počet recidivistů. Právě oni do značné míry plní věznice. Jde o takzvanou stabilní vězeňskou klientelu,“ vysvětlil ústecký soudní znalec a psycholog Josef Kovářík.

Nelze se tak divit, že se v pondělí opět otevřela věznice v Drahonicích na Lounsku.

Ženská věznice v Drahonicích na Podbořansku
FOTO: Nová věznice v kraji je jen pro ženy. V Drahonicích vystřídají uprchlíky

Věznice naposledy sloužila jako detenční zařízení pro nelegální migranty. Drahonický areál mělo ministerstvo vnitra zapůjčeno od ministerstva spravedlnosti. Kapacita věznice je zhruba dvě stě odsouzených. Bude pobočkou věznice v Novém Sedle u Žatce.

Ve věznicích v České republice bylo ke konci června 20 809 odsouzených lidí 19 254 mužů a 1 555 žen. Celostátně naplněnost věznic dosáhla 108,73 procent.

Začátkem ledna 2013 prezident Václav Klaus přeplněným věznicím ulevil novoroční amnestií. Nepodmíněné tresty prominula amnestie zhruba 20 tisícům lidí a téměř šest a půl tisíce odsouzených bylo propuštěno na svobodu.

Věznice v Drahonicích se kvůli amnestii zavřela. „Myslím, že časem se věznice zase zaplní, bylo by lepší ji jen na pár let zakonzervovat,“ řekl tehdy Bohumil Peterka, starosta blízkého Lubence.

Ilustrační foto.
Povedený synáček. Vzal mamince z pokladničky přes šedesát tisíc