"Zaměstnanost odsouzených osob je jednou z priorit vedení Věznice Všehrdy," potvrzuje Bronislava Vetešníková, mluvčí věznice s tím, že zaměstnaných je více než 60 procent vězňů.

Odsouzení mohou být zaměstnáni v režii věznice nebo u dalších zaměstnavatelů. V současné době mají přímo ve věznici pronajaté výrobní prostory dva zaměstnavatelé, zabývající se balením drobných průmyslových či potravinářských výrobků. Na těchto pracovištích je zařazeno 98 odsouzených, kteří pracují na dvě směny.

Na pracovištích mimo věznici je u devíti zaměstnavatelů zařazeno celkem 82 vězňů. Tam například pomáhají při výstavbě řadových bytových jednotek, v zemědělství a sadařství, podílejí se na výrobě dřevěných palet, vykonávají pomocné práce na pile, jsou zařazeni na pracovišti zabývajícím se recyklací pneumatik či recyklací odpadů.

Ve vnitřní režii věznice je pak zařazeno 69 odsouzených, kteří se podílejí na úklidu věznice, na údržbě majetku věznice nebo jsou zařazeni jako pomocný personál v kuchyni. Dále jsou zařazeni jako pomocný personál ve skladech věznice.

Jednou z forem příprav na pracovní zařazení jsou takzvané extramurální pracovní aktivity, kdy 38 odsouzených střídavě vykonává bezplatné práce pro různé státní instituce. V současné době to jsou práce pro Policii Teplice, kde se odsouzení podílejí na stěhování nábytku, dále pracují v objektu Sociálních služeb města Chomutova. Podílejí se také na údržbě přilehlých pozemků Zámku Červený Hrádek.

V neposlední řadě jednu z větších výpomocí tvoří práce pro Okresní soud Chomutov, kde se odsouzení již od května podílejí na vymalování prostor soudu, včetně stěhování nábytku. „Doposud odsouzení vymalovali jednací síně, chodby a sociální zařízení v budově trestního soudu v ulici Partyzánská. Soud tak ušetřil až pětatřicet tisíc korun," doplnila Vetešníková. Teď na vymalování čeká budova civilního soudu.