Velikonoční svátky, čas oslav a veselí, jsou tady. Kdo se nespokojí s pomlázkou ze supermarketu, ale chce si uplést svou vlastní, poctivou z čerstvě nařezaného vrbového proutí, má řadu příležitostí, kde se to naučit. Stejně tak i nasbírat inspiraci pro barvení vajíček. Ostatní se mohou jít prostě jen pobavit a nasát příjemnou velikonoční atmosféru.

Soutěž o nádivku

Jako první začínají velikonoční oslavy v sobotu v obci Blatno. Návštěvníky tam naučí plést pomlázky, zároveň se ale přiučí, jak nápaditě malovat a drátkovat dekorativní vajíčka. Hospodyňky pak mohou soutěžit o nejlepší velikonoční nádivku. Akce startuje v sobotu v 15:00 hodin. Od 20:00 hodin pak začíná zábava pro dospělé. Těšit se můžou na živou hudbu v podání skupiny Play-off a bohatou tombolu. Vstupné je 50 korun.

Velikonoce ve skanzenu

Tradiční Velikonoce si návštěvníci připomenou v neděli ve skanzenu Stará Ves při zooparku. Uvidí, jak se pletou pomlázky, naučí se techniky barvení vajec a můžou sledovat stříhání ovcí a mnoho dalšího.

„Proutky už máme nařezané, jen vařená či vyfouknutá vejce by si lidé měli nosit vlastní, jinak nevystačí pro všechny,“ podotkla správkyně skanzenu Věra Stejná. Domů si je pak odnesou ozdobené voskovou metodou či přírodní batikou.

Program obohatí vystoupení folklorních souborů Skejušan a Krušnohor, které ale nebudou jen tančit. Před očima příchozí utlučou máslo z vysoce tučné smetany. „Každý si ho může ochutnat, je daleko lepší a méně tuhé, než kupované,“ láká správkyně. Hladové zasytí velikonoční nádivka.

Upleťte si pomlázku na zámku

Jak se plete pomlázka, ukáží také na zámku v Klášterci nad Ohří. V neděli se tam koná od 12:00 do 17:00 hodin první zámecká slavnost letošního roku, a to oslava Velikonoc s tradičním velkým pletením velikonočních pomlázek. I tam už mají připraveno na tři sta proutků, aby vystačilo na všechny.

Připraven je také bohatý kulturní program v režii Tomáše Bartáka a v zámeckém parku bude umístěno tržiště, kde si každý může koupit drobné dárky či něco na zub. Chybět nebudou atrakce pro děti. Otevřena bude navíc i zámecká věž s keramickými postavičkami z krušnohorských legend a pověstí.

Jidáše a beránci na Lesné

V neděli slaví od 13:00 do 16:00 hodin Velikonoce také na Lesné. V tamním Krušnohorském lidovém domě a jeho okolí se bude odehrávat bohatý program s připomínkou krušnohorských tradic. Příchozí mohou zdobit kraslice, vyjíčka i perníčky. Vyzkoušejí si stejně jako jinde pletení pomlázek a navíc budou při pečení beránků a ochutnají čerstvé jidáše. Vystupovat bude folklórní soubor Jirkovák.

Turistický výstup na Mědník

Klub českých turistů z Klášterce nad Ohří pořádá v neděli 8. března už 42. ročník akce nazvané O velikonoční vejce. Jde o turistický výšlap z Klášterce nad Ohří až na vrch Mědník nad Měděncem. Start je na fotbalovém stadionu v Klášterci nad Ohří v čase mezi 8 - 9.30 hodin. Do cíle, tedy ke kapličce na Mědníku, by se mělo dojít nejpozději do 13 hodin.  Vstupné je 15 Kč.

Inspirace výstavou

Pokud ještě nemáte vyzdobený byt, či namalovaná vajíčka, určitě se zajděte ještě dnes podívat na Velikonoční výstavu do Domu dětí a mládeže v Chomutově. Součástí výstavy je také prodej perníčků a drobných výrobků. Výstava se uzavře v 17:00 hodin.