Práce na domech v ulicích Moskevská, Luční a naproti bývalé restauraci Slávie začaly už loni v lednu, dodavatel díla objekty předal na konci roku a v příštích dnech se mají kolaudovat. „Zateplení a nové fasády zvedly image města," těší starostku Jitku Gavdunovou. Jak informovala, jedná se již o druhou etapu zateplování. Před čtyřmi lety se týkala devíti domů, teplejším a barevnějším kabátem se nyní honosí celkem 21 domů.

Na druhou z etap si město vzalo úvěr, který bude splácet po dalších patnáct let. Z toho důvodu zvýšilo nájem z 28 na 40 korun za metr čtvereční obytné plochy. „I poté se jedná o jeden z nejnižších nájmů v našem kraji. Průměr je tabulkově na 56 korunách za metr čtvereční," upozornila starostka. Nájemníci by ho navíc neměli pocítit, protože jim inkaso poklesne díky úsporám za topení.

Roční splátka úvěru činí šest miliónů korun, příjem ze zvýšeného nájmu by měl ale stoupnout na přibližně šestnáct miliónů. Z přebytku tak bude město moci postupně investovat také do oprav střech.

Vejprty jsou na Chomutovsku jediným městem, které neprodalo byty ve svých panelových domech do soukromého vlastnictví. „A nelituji toho. Máme tak pod kontrolou, kdo v nich bydlí a netíží nás problémy s agenturami, které by nám sem stěhovaly nepřizpůsobivé z jiných měst," dodává starostka.