Vejprtský hotel Yetti již řadu let chátrá. Město proto upozornilo majitele na nutnost odstranění závad, které by mohly způsobit zranění kolemjdoucích osob. Díky své výzvě město zjistilo jaká budoucnost hotel a zároveň také obyvatele Vejprt pravděpodobně čeká. Z hotelu se má stát ubytovna pro nepřizpůsobivé.

Majitel totiž v reakci na výzvu přislíbil odstranění závad, zároveň však sdělil, že v současné době hledá nového kupce objektu a že jej zřejmě našel. „S největší pravděpodobností nebude nový kupec objekt provozovat jako hotel, ale jako ubytovnu pro občany z uvolněných bytů v jiných částech republiky," informoval majitel Luděk Kadlec.

Zpráva obletěla horské městečko a obyvatelé se začali obracet na vedení města. „Lidé nám začali chodit nadávat a ptali se zda jsme neslyšeli o Varnsdorfu, Rumburku a dalších městech, kde podobné ubytovny vznikly," popisuje pochopitelné, ale nemilé reakce občanů starostka Vejprt Jitka Gavdunová. Rada města ihned tuto problematiku projednala na svém zasedání.

Bohužel se však jedná o soukromý majetek. S tím, zda se hotel promění v ubytovnu, město nemůže nic dělat. „Nemáme žádné možnosti, jak se zákoně bránit," vysvětluje starostka.

Pokud dají majitelé hotelu nepřizpůsobivým lidem nájemní smlouvu, mají Vejprty povinnost, přihlásit je k trvalému bydlišti. S tím se ale vedení Vejprt nechce smířit. „Město by přeci mělo mít možnost ovlivnit, kdo se tam nastěhuje. Dříve platil takzvaný domovský zákon," říká starostka s tím, že již na radě diskutovali i o krocích, které by mohli novému majiteli jeho plán alespoň znepříjemnit.

Podobné situaci se vedení města snaží již dlouhodobě zabránit. „Neprodali jsme ani městské byty, přestože máme málo peněz, aby nedošlo k takovému sestěhování," vysvětlila starostka.

V horském městečku žije patnáct procent nezaměstnaných lidí. Další přísun nezaměstnaných a nepřizpůsobivých lidí by mohl znamenat značný problém v bezpečnosti města.