„Cyklistka spadla z kola během sjezdu v dost nepřístupné lokalitě. Vyrazili jsme k nehodě okamžitě v naší terénní technice, ale i tak jsme museli zraněnou po ošetření asi 200 metrů převézt na tzv. rakouském vozíku,“ sdělil zasahující člen Horské služby Krušné hory Milan Šulák.   

Cyklistka si podle něj pádem přivodila kromě oděrek otřes mozku, a to i přesto, že měla přilbu. Záchranáři měli ale podezření i na závažné poranění pánve. „Když jsme zjistili, že je z Německa, dohodli jsme se s naší zdravotnickou záchrannou službou, že povoláme vrtulník saských leteckých záchranářů. Paní jsme ošetřili, zafixovali a šetrně dopravili na hraniční přechod na Božím Daru. Tam si jí posádka vrtulníku převzala a transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v její mateřské zemi,“ doplnil Šulák. Na úraz cyklistky upozornila přes aplikaci Záchranka jedna žena, která Němku našla.  

Tibor Seman ze Sokolova
Policisté dopadli vězně ze Všehrd. Zdrogovaný se řítil po silnici

Podle horské služby je v rámci přeshraniční spolupráce koordinace s německými záchranáři často nutná. „Předání zraněného zahraničního návštěvníka přímo německé záchrance v případě, že to jeho zdravotní stav dovoluje, není v dnešní době žádným problémem. V zimě tak předáváme zraněné lyžaře, v létě nejčastěji cyklisty,“ dodal náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Račko. 

Cyklostezky v Krušných horách a trialparky ve sportovních areálech jsou v těchto dnech velmi navštěvované. Horská služba proto upozorňuje cyklisty na nutnost dodržovat veškeré zásady bezpečné jízdy na horské kole. Například při sobotní záchranné akci neznámý jezdec záchranáře ohrozil svou nebezpečnou jízdou, i přestože bylo místo zásahu řádně označeno.   

Tento víkend probíhá v horách bezpečnostní akce Na kole jen s přilbou, která je zaměřena na důležitost používání ochranných prostředků na kole.