Ve Vejprtech a v Kovářské ráno dokonce vyhlásili kalamitní stav. „Pan starosta musel ráno po deváté vyhlásit kalamitní stav, v přeháňkách přichází silný vítr i se sněhem, autobusy z Klášterce a do Měděnce se sem vůbec nedostanou, řidiči neprojedou, protože silnice je pořád zafoukaná," popsala dopoledne kalamitu zastupitelka Kovářské Iveta Tejmlová.


Komplikace měla v obci i pošta. „Nedorazil poštovní vůz s důchody, kvůli počasí už se mu nepodařilo projet, takže dorazily balíky i psaní, ale naši senioři zůstali bez penze," dodává sedmatřicetiletý Michal Košut, který má na Kovářské rodiče. Podle něj je sněhu tolik, že zůstávají zafoukaná okna dva metry nad zemí.


Iveta Tejmlová ale uklidňuje, že na Kovářské hlady nikdo neumře. „My už jsme na to zvyklí. Je pravda, že poslední roky byly zimy mírné, ale po celé republice přituhuje a jsme na to připravení. Doby kdy sem nedorazilo pečivo třeba i několik dní, jsou naštěstí pryč, potíže ale mají bohužel všichni, kdo dojíždějí za prací," objasňuje situaci v obci zastupitelka.


Ve Vejprtech, kde kalamitní stav vyhlásili už v osm ráno, se někteří ani nedostali z domu. Například místostarosta Josef Kadlec zůstal uvězněný ve své hájence a nemohl odejít do práce na městský úřad. „Dveře neotevřu, takže ven bych se mohl dostat leda oknem," popsal odpoledne situaci.


Obec Měděnec se potýkala s velkou sněhovou vichřicí. „Naše hlídky situaci popsaly jako „bílé peklo", dokonce byl vyhlášen i stav ohrožení, silnici směrem na Měděnec jsme uzavřeli," popsala policejní mluvčí Marie Pivková.

Od rána měly bezpečnostní složky v obci napilno, krátce po desáté hodině dopolední se utrhla velká část plechové střechy z rodinného domu. „Zásah hasičů a policie skončil v půl druhé, odstranili jsme spadlé plechy z vozovky, ale dále přetrvává nebezpečí, že spadne i zbytek střechy, bohužel hasiči nemůžou kvůli počasí dál zasahovat," dodala Pivková. Krátce před čtrnáctou hodinou začala mít problémy i hasičská technika, která nemohla sněhem projet.


U takzvané Myší díry mezi Vejprty a Celnou zapadly dva sněžné pluhy. Motoristé se potýkali s bílou tmou a na místě zasahovala fréza a tři tahači. Cesta na Výsluní byla uzavřená.

S velkými komplikacemi se potýkala i města a obce v nižších polohách. V Kadani zasahovali hasiči a technické služby celkem třikrát. „V ulici Na Průtahu spadly dva jedenáctimetrové topoly, vzhledem k tomu že se stromy nacházely v areálu 1. základní školy, během patnácti minut jsme strom rozřezali a odvezli," řekl ředitel kadaňských technických služeb Luboš Herejk. Další strom zlikvidovali dobrovolní hasiči, doprava směrem na vlakové nádraží byla řízena kyvadlově.


Pád hrozil švestce v obci Račetice, hasiči tu čtyřmetrový strom preventivně odstranili.


Silný vítr trápí celé severozápadní Čechy, na Klínovci naměřili meteorologové poryvy větru o síle 119 kilometrů za hodinu.