Porodnice v kadaňské nemocnici dosáhla počátkem minulého týdne na historické číslo 25 000. Právě tolik miminek přivedli na svět její lékaři a stačilo jim na to pětatřicet let. Jubilejním novorozencem se stal chlapeček Samuel Křížek.

„No, trefili jsme to naprosto úžasně. I pro nás to samozřejmě bylo velikým překvapením, díky tomu ale bude mít Samuel v budoucnu zajímavou památku," usmívá se maminka Hanka Křížková z Podbořan.

Chybělo málo a byli odsud všichni tři

Nakonec, i ona sama se maličko přičinila o rekordní číslo. V Kadani je totiž narozený i její nejstarší syn Ondra a měl být i, dnes už prostřední, Tobiáš. „Poprvé jsem tady byla před deseti lety. Tenkrát jsem dala na výborné reference ostatních, kteří mi Kadaň doporučili. V případě dalších dvou porodů jsem ani nad jinou variantou nepřemýšlela. Věděla jsem, že je to tady dobré. Krásné prostředí, moc hodné sestřičky, skvělá péče. Bohužel s Tobiášem jsem nakonec musela z důvodu rizikového těhotenství do Mostu. Jinak by byli všichni tři narození tady," vysvětluje Hanka.

Mezi nastávajícími maminkami je kadaňská nemocnice velmi oblíbená. „Občas chválu slyšíme a jsme za ni moc rádi. Je to taková odměna za to, že porodnickému oddělení věnujeme značnou pozornost. Snažíme se být co nejlepší po stránce profesionální, i po stránce lidské. A myslím, že se nám to daří," říká ředitel nemocnice Josef Mašek.

Měli jsme maminku až z Mexico City

Jeho slova potvrzují čísla. Cestu za kadaňskými porodníky ročně nachází v průměru přes sedm stovek rodiček. „Jezdí k nám rodit maminky v podstatě z celé republiky. Dokonce máme i takovou raritu, rodila u nás paní, která měla trvalé bydliště v Mexiko City," vzpomíná Mašek a se smíchem dodává, „napište ale, že paní byla tady v regionu pracovně. Bylo by sice hezké, kdyby náš věhlas sahal takhle daleko, ale to zatím asi ne."

Zatím vedou kluci

V Kadani také vědí, jestli větší krajíc z pětadvaceti tisícového koláče ukousli více chlapci nebo holčičky. „Zatím vedou o malý kousek kluci. Bylo jich asi 52%, oproti 48% holčiček. Jak vidíte, máme to půl na půl," vypočítává ředitel.

ROZHOVOR S PRIMÁŘEM GYNEKOLOGICKO PORODNICKÉHO ODDĚLENÍ ALEŠEM PADRTOU

Zažil jsem i porod při svíčkách, za zvuků flétny a kytary

Vaše oddělení je mezi maminkami hodně oblíbené a vyhledávané. Čím jste si podle Vás věhlas vysloužili?
Asi je to naší snahou o co nejlepší péči. Máme výborné sestřičky i lékaře. Ono to ale nepřijde ze dne na den. Je to dlouhý proces. Začátkem devadesátých let jsme nastavili určité požadavky a třeba sestry, které neměly zájem spolupracovat, postupem času odcházely. My jsme potom přijímali sestřičky buď z okolních nemocnic nebo přímo ze školy a ty se celkem rychle adaptovaly a naše požadavky přijali. Časem se náš tým ustálil. Nechci tvrdit, že jsme neměli nikdy žádný problém, všude se něco najde, ale byly to věci opravdu malého významu a nikdy jsme nedopustili, aby zasahovali do léčebné péče a do vztahu lékař pacient.

Ve vaší nemocnici mají maminky možnost zvolit si způsob porodu…
Krom běžně známého způsobu u nás máme Centrum aktivního porodu. Je to věc, kdy si sama žena řídí, co chce a co potřebuje. Musí být nějakým způsobem poučená, musí sama vědět, co má chtít. V těchto případech si sama říká teď bych chtěla ležet, teď bych chtěla sedět, teď se chci osprchovat. Nikdo ji nenutí, dělat něco, co sama nechce. Další věc jsou porody do vody. To byl velký hit tak před deseti lety, kdy jsme těch porodů měli asi dvacet procent. Pak to postupně utichalo a dnes tento způsob volí tak tři ženy do roka.

Setkal jste se s nějakým opravdu zvláštním přístupem ženy k porodu?
Ano. Právě v Centru aktivního porodu jsem zažil jednu velice milou příhodu. Měli jsme tady dva manžele, učitele hudby. Maminka ležela ve vaně obložené svíčkami a hrála na flétnu, tatínek seděl vedle a hrál na kytaru. Takhle strávili celou dobu porodu. (úsměv) A vzpomínám si na ještě jednu maminku, která přišla s tím, jestli si porod může natáčet. Na tom není nic zvláštního, spousta rodičů si příchod svého potomka zvěčňuje. Pak ale přišel malý štáb, profesionální kameraman, osvětlovač a natáčeli celý porod. A když jsem se ptal, proč až takhle moc, dostalo se mi odpovědi, že je to pro kamarády, kterým to bude pouštět na garden party. Paní byla krotitelka hadů v cirkusu.