Na výměnu oken za plastová a zateplení obvodových zdí se v příštím roce mohou těšit děti a učitelé ze základní školy v Nerudově ulici. Novou fasádu a okna tak už budou mít všechny základní školy ve městě.

Soutěže šetří peníze

Z projektové dokumentace vychází zateplení základní školy v Nerudově ulici na 15 milionů korun, stejnou částku předpokládá i zateplení objektu Městského ústavu sociálních služeb v ulici U Dubu. Starosta Radek Štejnar ale předpokládá, že cena bude nižší. „V letošním roce jsme ve výběrových řízeních ušetřili hodně peněz. Firmy se snaží zakázku získat, a tak tlačí cenu dolů, aby uspěly,“ vysvětlil.

Školky vyberou

Zatímco zateplování základních škol ve městě je u konce, energeticky úsporné stavební zásahy v objektech mateřských škol naopak v startují. Ne všechny se ale zateplení dočkají. „Ve všech školkách už jsou plastová okna. V některých případech vzhledem k velikosti objektu je to dostačující opatření. Efekt zateplení pláště budovy by byl nízký, nevyplatilo by se,“ uvedl starosta.

Opravy komunikací

V příštím roce budou pokračovat opravy vozovek a chodníků. Na 18 milionů korun je vyčíslena oprava vrchní části Studentské ulice, druhá etapa prací čeká také ulici Palackého v úseku ke křižovatce s ulicí Mostecká. Rekonstrukci se dočká i komunikace v ulici Obránců míru. V plánu je také propojení nového parkoviště s třiasedmdesáti stáními pro automobily v Mládežnické ulici pod penzionem pro důchodce tak, aby se k němu dostali obyvatelé obou sousedních sídlišť. Parkoviště je už ve výstavbě. Obnoví se také autobusové zastávky.

Nové kamery

Přibýt by měly i kamery městského monitorovacího systému. Bude však třeba zvážit i modernizaci operačního střediska městské policie. „Strážníci disponují čtyřmi velkoplošnými obrazovkami. Vzhledem k počtu kamerových bodů, kterých bude v příštím roce už 41, je to ale nedostačující počet,“ dodal Štejnar.

Se schválením rozpočtu na rok 2015, a tedy i plánu investic, počítá vedení města do konce letošního roku. Situaci komplikovala stížnost na průběh říjnových komunálních voleb v Jirkově. Krajský soud v Ústí nad Labem ji ale v úterý zamítl. Starosta tak může v nejkratším možném termínu svolat ustavující zastupitelstvo. Ještě do Vánoc by pak následovalo další jednání nově zvolených zastupitelů, na programu by pak měli právě schválení rozpočtu na příští rok. Podle koaliční dohody zůstanou ve funkcích starosty a místostarosty Radek Štejnar (ČSSD) a Dana Jurštaková (ODS). Místa v radě obsadí kromě sociálních a občanských demokratů ještě KSČM a hnutí Pro sport a zdraví.

Letošní investice

V současné době pokračují ve městě investiční akce zahájené letos či se dokončují stavby z minulého roku. Nejvýznamnější je bezesporu revitalizace Olejomlýnského parku. Úpravy areálu včetně výsadby zeleně, vybudování relaxačních a sportovních ploch vyjde na 14,8 milionu korun. Další peníze si vyžádá osazení herních prvků. Město ale zaplatí jen 15 procent celkových nákladů, zbytek tvoří dotace z ROP Severozápad.

Dělníci ukončili první etapu rekonstrukce komunikace v Palackého ulici za necelých pět milionů korun. Práce zahrnovaly pokládku nového živičného povrchu, vybudování chodníku ze zámkové dlažby, další byl opraven, přibyly dva pruhy pro cyklisty a nové osvětlení. Součástí prací je také nový ostrůvek s přechodem pro chodce, který zvýší bezpečnost chodců. Zbývá ještě dokončit vodorovné dopravní značení a výškovou úpravu kanalizačních vpustí.

První mateřinka

Po zateplení budov tří základních škol město renovuje i první z řady mateřinek, a to ve Studentské ulici. „Náklady dosáhnou 9,5 milionu, část uhradí dotace,“ upřesnila místostarostka Dana Jurštaková.

Parkoviště

Zemními pracemi pokračuje výstavba centrálního parkoviště v Mládežnické ulici pro 73 aut. Do konce roku dělníci završí první etapu, náklady přes tři miliony korun město rovněž částečně uhradí z evropské dotace.

Výtahy

Zanedlouho firma zahájí i výměnu pěti výtahů v domovních vchodech s městskými byty v Krušnohorské ulici a ulici Pionýrů, což si vyžádá celkem 4,4 milionu korun. Dělníci už pracují na zateplení a sanaci bytových domů v Krušnohorské ulici za zhruba sedm milionů korun. I v tomto případě se městu podařilo získat příspěvek z EU.