Zatím se schovávají a hned tak nevylezou. Přesto jsou teď největší chloubou chomutovského zooparku. Před deseti dny se tu narodila dvojčátka pandy červené a všichni doufají, že rizikové mláďecí období přežijí bez úhony.

„U pand červených je mnoho rizikových faktorů, které mohou přirozený odchov ohrozit," říká ředitelka zooparku Iveta Rabasová. Může to být infekce, ale stejně tak jim může ublížit přílišné rušení ze strany návštěvníků. Podle ředitelky není nutné se výběhu vyhýbat, ale je důležité držet se vyznačených cest a nelézt třeba do svahu za výběh.

O úspěšném odchovu lze podle ředitelky mluvit, až když je malým pandám minimálně jeden rok. „Vše necháváme na samici a prozatím ji ani mláďata vůbec nevyrušujeme," dodává. Většinu dne se zdržuje s mláďaty v zázemí, kam je občas chodí kontrolovat zoolog. Ani on ale neruší malé pandí mláďátka příliš, leccos pozná i z chování pandí mámy. Pozná například, jestli chodí do ubikace malé kojit.

Jestli chcete roztomilá pandí miminka vidět, musíte si počkat. Malé pandy začínají vylézat ze své ubikace přibližně ve věku čtyř měsíců.

Pandy červené chová zoopark teprve tři roky. Prvním obyvatelem nové expozice byl samec ze Zoo Aalborg ve Švédsku, na jaře roku 2014 přibyla samice z francouzské zoo Peangres. Pár by vybrán přesně kvůli tomu, z čeho mají teď v zooparku radost aby plodil mláďata. „Jejich narození nás potěšilo nejen proto, že pandy chováme necelé tři roky. Jedná se o v přírodě ohrožený druh, navíc se jedná o návštěvníky velmi oblíbený druh," dodala Iveta Rabasová.

A ještě jedna zajímavost se k pandám váže. Jejich adoptivní rodiče jsou totiž chomutovští a krajští radní Jaroslav Komínek a Ladislav Drlý. „Do zooparku chodím pravidelně a líbilo se mi, že i okolí výběhu upravili do čínského stylu," vysvětluje první jmenovaný, proč pandu adoptovali. „Navíc je panda červená vzácné zvíře, proto jsme se ji rozhodli adoptovat."

Když se dozvěděli o mláďatech, přislíbili přispět na další sazenice bambusu. Jedná se o potravu, bez které se pandy neobejdou a v brzké době jí bude potřeba dvojnásobné množství. „Bambus pěstujeme již třetí rok. Nejen kvůli novým mláďatům budeme vysazovat další sazenice," dodala Rabasová. Kromě bambusu tvoří krmnou dávku pand červených zelenina, ovoce, masitá složka a speciální krmná směs a granule určené speciálně pro pandy.