„Celé období technické služby vyhodnotí až po jeho skončení, tedy začátkem dubna. Zatím to vypadá, že tato zimní sezona bude patřit k těm mírnějším. V průměru je na zimní údržbu komunikací, tedy silnic a chodníků na území města vyčleněno asi 4,5 milionu korun. Ušetřené peníze jsme každoročně vynakládali na opravy komunikací. Předpokládáme, že by tomu tak mohlo být i nadále," uvedla mluvčí chomutovského magistrátu Šárka Schönová.

Nejdražším zimním obdobím v Chomutově v posledních letech byla zima na přelomu roku 2010 a 2011, kdy celkové náklady na údržbu komunikací přesáhly 8,6 milionu korun. „V tomto období dokonce technické služby odvážely sníh z ulic města na skládku," připomněla Schönová.

Jaro je naopak ještě daleko pro vedení horských měst a obcí. Potvrdila to starostka Vejprt Jitka Gavdunová. „Ve městě máme ještě sněhové bariéry po úklidu sněhu z komunikací a chodníků a v pondělí zase sněžilo. Pro nás je zimní období velkou finanční zátěží. Na údržbu silnic a chodníků můžeme vydat každým rokem maximálně 1,5 milionu korun, což by mělo pokrýt náklady běžné zimy. V případě kalamit jsme i několikrát požádali o pomoc armádu, protože prostředky na úklid sněhu prostě nestačily. Abychom se vešli do rozpočtované částky, některé komunikace a chodníky v zimě neudržujeme. Na stoprocentní úklid prostě peníze nemáme, s trochou nadsázky řeknu, že bychom třeba mohli zavřít školu a za ušetřené peníze uklízet sníh. Nejhorší na tom je, že stát horské obce při rozdělování daní nijak nezohledňuje. Musíme si zkrátka poradit, jak umíme. A to včetně oprav obrubníků, okapů a jiných škod, které se po zimě projeví," vysvětila.

Poprvé si Vejprty trochu ulevily vzhledem k mírnému průběhu zimy na přelomu roku 2013 a 2014. „Za zimní údržbu jsme v tomto období utratili jen 350 tisíc korun. I díky tomu se nám podařilo dosáhnout na konci loňského roku několikamilionového přebytku, což je historický úspěch. Vzhledem k tomu, že na obnovu městského majetku potřebujeme stále miliony korun, je to ale kapka v moři," dodala Gavdunová.

Po celý březen se dá očekávat poměrně slunečné a teplé počasí. V první dekádě by měla denní maxima dosahovat až 10 stupňů Celsia. Ve druhé dekádě už by to mělo být o čtyři až šest stupňů více. V horských oblastech však nebudou výjimkou sněhové přeháňky. Poslední dekáda už bude jarní, s teplotami okolo 15 °C, Ke konci měsíce vyšplhají možná až ke dvaceti.